Πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, από την ΕΙΤ Food – Aιτήσεις συμμετοχής έως τις 24 Μαΐου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΕΙΤ Food σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά το νέο κύκλο του προγράμματος Ενδυνάμωση Γυναικών στον τομέα της Αγροδιατροφής – Empowering Women in Agrifood

(EWA), που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδέες οι οποίες αναπτύχθηκαν από γυναίκες. Το πρόγραμμα EWA απευθύνεται σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν ιδέα/υπηρεσία/προϊόν που εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Είτε να έχουν μια επιχειρηματική ιδέα στον τομέα της αγροδιατροφής για την οποία θέλουν υποστήριξη στην αρχική ανάπτυξη τηςΕίτε έχουν νεοσύστατη επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης από το 2021 και έπειτα.

Οι υποψήφιες που θα επιλεγούν θα λάβουν για 6 μήνες συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring. Επιπλέον θα έχουν πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που θα τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους. Τέλος, οι ωφελούμενες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έως και 10.000€.

Παρ’ όλο που στο γενικότερο πληθυσμό της Ευρώπης οι γυναίκες είναι περισσότερες (52%), ωστόσο στον τομέα της επιχειρηματικότητας, οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διαπιστωθεί, ότι λόγω των έμφυλων ανισοτήτων, η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας λιγότερο ελκυστικός για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτή η διαπίστωση είναι ακόμα πιο έντονη στις αγροτικές περιοχές και στους τομείς της αγροδιατροφής κάτι που αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε αρχική μελέτη, το 2016, οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις ευθύνης στη γεωργία και την κτηνοτροφία κατείχαν μόνο το 28% μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό που είναι ακόμα χαμηλότερο στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Επιπλέον, η έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές δεν επηρεάζει μόνο την επιχειρηματικότητα αλλά τον ευρύτερο τομέα, αφού οι γυναίκες αντιμετωπίζουν παράλληλα προκλήσεις, που τις εμποδίζουν από το να αναπτυχθούν και να επιλεγούν σε θέσεις υψηλής ευθύνης ακόμα και μέσα στις εταιρείες του αγροτικού τομέα. Συνεπώς, η γυναικεία δημιουργικότητα και επιχειρηματική προοπτική, κυρίως στον αγροτικό τομέα, αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή οικονομικής ανάπτυξης που αξίζει να διερευνηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύει μαζί με τα κράτη-μέλη της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός EIT Food ανακοινώνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, για ένα νέο κύκλο που θα τρέξει ταυτόχρονα σε 11 χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία. Η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 24 Μαΐου.

Keywords
Αναζητήσεις
programma-endynamosis-gynaikeias-epicheirimatikotitas-ston-agrodiatrofiko-tomea-apo-tin-eit-food--aitiseis-symmetochis-eos-tis-24-maou.htm
Τυχαία Θέματα