Πήγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Με το νομοσχέδιο, ενσωματώνονται όλα τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών πουυπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας,εξωδικαστικός μηχανισμός, κ.λπ.) σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαίαδιαδικασία για να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος. Επίσης, αναμορφώνεται το πλαίσιοαντιμετώπισης της οικονομικής

αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτώνκαι απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνειοικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναιεπιχειρηματική ή όχι. Εξαιρούνται μόνο φορείς του Δημοσίου και χρηματοδοτικάιδρύματα για τα οποία προβλέπονται ειδικές διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ότι βιώσιμες επιχειρήσεις και επιχειρηματίεςπου αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικάπλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τηλειτουργία τους, ότι οι έντιμοι αφερέγγυοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θαμπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα πουθα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βελτιωθεί ηαποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγήςαπό το χρέος, ιδίως περιορίζοντας τη διάρκειά τους.

Απαλλαγή από τα χρέη εντός τριετίας

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίσιμο ρόλο στο όλο πλαίσιο αποκτά η δυνατότηταόλων των φυσικών προσώπων να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη τηςπτώχευσης εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούνμε τα όργανα της πτώχευσης. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα πουπτωχεύουν εισφέρουν στη πτωχευτική περιουσία στοιχεία σημαντικής αξίας, όπωςλ.χ. την κύρια κατοικία τους, η απαλλαγή επέρχεται ταχύτερα, μετά την πάροδοενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Το νέο πλαίσιο αποβλέπει στην ταχύτερη δυνατή επιστροφή παραγωγικών μέσων σεπαραγωγικές χρήσεις. Στοχεύει στην ταχύτερη ανάκτηση απαιτήσεων από τουςπιστωτές μέσω της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας σε αγοραίες αξίες, όπωςαυτές αποκαλύπτονται από τον πλειστηριασμό.

Ως πρώτο ανάχωμα στην διαμόρφωση συνθηκών υπερχρέωσης και αδυναμίαςεξυπηρέτησης οφειλών προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης οφειλετών σε εργαλείαέγκαιρης προειδοποίησης, όπως πχ ηλεκτρονικό μηχανισμό προειδοποίησης καισυμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικά κέντρα και φορείς.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση τωνβιώσιμων επιχειρήσεων μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ή τηςδιαδικασίας εξυγίανσης. Τα παραπάνω προληπτικά πλαίσια αναδιάρθρωσης είναιδιαθέσιμα σε πρώιμο στάδιο και στοχεύουν στην αποφυγή της αφερεγγυότητας απόφορείς ή ως προς επιχειρηματικές δραστηριότητες που εφόσον αναδιαρθρωθούνδύναται να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίαςτου απασχολούμενου σε αυτές προσωπικού περιορίζοντας τις ζημίες για τουςπιστωτές στην αλυσίδα εφοδιασμού και διαφυλάσσοντας την τεχνογνωσία και τιςδεξιότητες, προς όφελος της οικονομίας ευρύτερα. Στις διαδικασίες προληπτικήςαναδιάρθρωσης ο οφειλέτης διατηρεί τον έλεγχο της περιουσίας του και τηςλειτουργίας της επιχείρησής του, παρέχεται όμως η δυνατότητα στην διαδικασίαεξυγίανσης του διορισμού από το αρμόδιο δικαστήριο ειδικού εντολοδόχου μεσυγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Στην αποφυγή της αφερεγγυότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεωναναμένεται να συμβάλει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μεταξύάλλων, παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης προτάσεων αναδιάρθρωσης βάσειαυτοματοποιημένου εργαλείου που θα δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών τηςεπιχείρησης που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίαςδιεξάγεται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η διαδικασία αυτή είναιπλήρως εξωδικαστική και δεν προβλέπεται οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή δικονομικόδικαίωμα αφενός επειδή η ανταπόκριση των πιστωτών στο αίτημα οφειλετών γιαρύθμιση εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια και εξαρτάται από τηναξιολόγηση των τελευταίων (κατά πλειοψηφία των συμμετεχόντων χρηματοδοτικώνφορέων) και αφετέρου προκειμένου να επιτυγχάνεται η απλοποίηση και επιτάχυνσητης εμπιστευτικής αυτής διαδικασίας, η οποία, σημειωτέον, εφόσον οδηγεί σερυθμίσεις επιτυγχάνει την ελάφρυνση του δανειακού βάρους του οφειλέτη αλλά καιτην βελτίωση της θέσης των τρίτων πιστωτών που έχουν πλέον απέναντί τουςοφειλέτη αυξημένης φερεγγυότητας χωρίς οποιαδήποτε απώλεια ή περιορισμό τωνδικαιωμάτων τους. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι διαθέσιμη σεκάθε είδους οφειλέτη (νομικά και φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και καταναλωτές)και αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για την πρόληψη της οικονομικής αδυναμίας.

Πέντε βιβλία

Ο νόμος είναι διαρθρωμένος σε πέντε βιβλία:

- Βιβλίο Πρώτο: Πρόληψη της Αφερεγγυότητας, με το οποίο εισάγεται μηχανισμόςέγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών για να αποτρέπει συνθήκες αφερεγγυότητας τωνοφειλετών. Επίσης, εισάγεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός αντιμετώπισης τωνοφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός τηςεξυγίανσης επιχειρήσεων.

- Βιβλίο Δεύτερο: Πτώχευση, με το οποίο αντιμετωπίζεται η πτώχευση τωνφυσικών και νομικών προσώπων, με βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου και πρόβλεψηαπαλλαγής των οφειλετών από τις οφειλές τους.

- Βιβλίο Τρίτο: Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ΡήτρεςΠαρακολούθησης-Ευάλωτοι Οφειλέτες, με το οποίο προβλέπεται η θέσπισηηλεκτρονικών μέσων και διαδικασιών για τη βελτίωση και απλούστευση τωνδιαδικασιών που θεσπίζονται με το νόμο. Επίσης, θεσπίζονται μηχανισμοί για τηνπροστασία των ευάλωτων οφειλετών, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στοεπίπεδο της ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας.

- Βιβλίο Τέταρτο: Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, με το οποίο επέρχεταιβελτίωση και συμπλήρωση των ρυθμίσεων που διέπουν τους διαχειριστέςαφερεγγυότητας, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες συλλογικής ικανοποίησης.

- Βιβλίο Πέμπτο: Κοινές, Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις, με το οποίο θεσπίζονται οι απαραίτητες κοινές διατάξεις για το σύνολο των βιβλίων, καθώς και οι τελικές οι μεταβατικές διατάξεις.

Δείτε εδώ το πολυσέλιδο νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

The post Πήγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα