Ο Ιανουάριος ανέκοψε την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του κρέατος

18:01 6/2/2020 - Πηγή: meatnews

Αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο, με μοναδική εξαίρεση τις τιμές του κρέατος.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης ΤιμώνΤροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έδειχνε τη μέσητιμή των 182,5 μονάδων στη διάρκεια του μήνα, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με τονΔεκέμβριο και 11,3% υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενουέτους.

Τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και τοσιτάρι ήταν οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί για τον Δείκτη. Τα φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 7%, ο δείκτης

τιμών ζάχαρης αυξήθηκεκατά 5,5%, ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 2,9% (λόγω των αυξήσεωνκυρίως στις τιμές του σιταριού).

Ενισχυμένος από την έντονη ζήτηση για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Κρέατος, σε αντίθεση με την επί 11μηνο ανοδική κίνηση, μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 4% λόγω μειωμένων αγορών από την Κίνα και την Άπω Ανατολή, καθώς και εξαιτίας της μεγάλης εξαγωγικής διαθεσιμότητας χοιρινού και βοδινού κρέατος.

Πιο αναλυτικά για τον Δείκτη Τιμών Κρέατος, τον Ιανουάριο ήταν μειωμένος κατά 7,5 μονάδες (4,0 τοις εκατό) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σταματώντας την ανοδική του πορεία μετά από έντεκα μήνες συνεχόμενων αυξήσεων. Σημειώνεται επίσης ότι ο Δείκτης υπερβαίνει κατά 22,4 μονάδες (14,0%) το επίπεδο του Ιανουαρίου 2019.

Οι τιμές για όλες τις κατηγορίες κρέατος που εξετάζει ο Δείκτης του FAO ήταν μειωμένες τον Ιανουάριο. Οι τιμές του πρόβειου κρέατος ήταν αυτές που μειώθηκαν περισσότερο, ακολουθούμενες από κρέατα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών, που δέχθηκαν πίεση κυρίως από την πεσμένη ζήτηση της Ανατολικής Ασίας, χώρες της οποίας προχώρησαν σε πολύ μεγάλες εισαγωγές κρεάτων προς το τέλος του 2019. Επιπλέον, η μεγάλη διαθεσιμότητα εξαγωγών, ιδίως σε χοιρινό και βοδινό, έπαιξαν το ρόλο τους στις εξαγωγικές τιμές των κρεάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

The post Ο Ιανουάριος ανέκοψε την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του κρέατος appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα