Νέο καθεστώς με αυστηροποίηση ποινών για αθέμιτες πρακτικές προαναγγέλλει ο Λιβανός

14:00 8/9/2021 - Πηγή: meatnews

Νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους στην αγορά, ιδιαίτερα για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα, από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται εντός του φθινοπώρου.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέλουμε να χτυπήσουμε τις παράνομες

ελληνοποιήσεις και τις μη νόμιμες ενέργειες στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τους καταναλωτές και μέσω αυτού του πλαισίου να διαμορφώσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας» δήλωσε ο κ. Λιβανός.

Έκανε μάλιστα λόγο για τις πρόσφατες περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν και προκάλεσαν αίσθηση –νοθεία στη Φέτα και δήθεν βιολογικά αυγά και κοτόπουλα. «Θέτουμε, με τις δυνατότητες που μας δίνει το μέχρι σήμερα ρυθμιστικό πλαίσιο, τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ. Υπήρχαν περιπτώσεις νοθείας( προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο για την παραγωγή φέτας) που έμεναν στους φακέλους και δεν είχε επιβληθεί ποτέ πρόστιμο. Εμείς βάζουμε πρόστιμα. Και επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και πολύ μεγάλα, ηχηρά πρόστιμα, το αλλάζουμε με αποφάσεις υπουργικές και με έναν καινούργιο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, που είναι και το ισχυρό μας όπλο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και το προϊόν και το ΠΟΠ και τη φήμη της χώρας και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Το ίδιο κάναμε και με κοτόπουλα που προωθούντο ως βιολογικά. Τους πιάσαμε και αποσύραμε την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος. Κινούμαστε σε όλες τις κατευθύνσεις για να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πιάσαμε μια εταιρεία που πουλούσε δήθεν πατάτες Νάξου (που είναι γνωστές για την ποιότητά τους), τις αποσύραμε και επιβάλαμε να αλλάξει η σήμανση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο ειδικά, έκανε λόγο για «ένα νέο καθεστώς και νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπορούμε να αυξήσουμε τα πρόστιμα, να γίνουμε δηλαδή πιο αυστηροί. Δεύτερον, να μπορούμε να δημοσιοποιούμε τα ονόματα των παραβατών ώστε να ξέρει ο καταναλωτής και να προστατεύεται».

Ο ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση στάβλων και σταβλικών εγκαταστάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα