«Να προστατευτούν τα ΠΓΕ-ΠΟΠ της Κεντρικής Μακεδονίας στην εμπορική Συμφωνία της Ε.Ε. με Αυστραλία»

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, ζητά να διασφαλιστεί η προστασία των προϊόντων με ένδειξη ΠΓΕ και ΠΟΠ της Χαλκιδικής και εν γένει της Κ. Μακεδονίας ενόψει της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αυστραλία.

Ο κ. Πάνας σημειώνει ότι: «Τα εν λόγω προϊόντα είναι μεγάλης διατροφικής αλλά και πολιτιστικής

αξίας και πρέπει να διαφυλαχθούν από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, στη λίστα των προτεινόμενων προς προστασία ελληνικών προϊόντων δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση και της Χαλκιδικής»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησηςέχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε σε αναμονή της εμπορικής συμφωνία της ΕΕ με τηνΑυστραλία, η οποία βρίσκεται σεδιαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση. Ενόψει της συμφωνίαςαυτής έχει κατατεθεί πρόταση για να προστατευτούν 172 αγροτικάπροϊόντακαι τρόφιμα γεωγραφικών ενδείξεων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Στη σχετική λίστα που έχει δημοσιευθεί, εντάσσονται 18ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων – τρόφιμα. Με εξαίρεση τη Φέτα και το Κασέρι πουαναφέρονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, κανένα άλλο ποιοτικό προϊόν τηςΚεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρεται προς προστασία.

Εν απουσία δε, προσδιορισμού των κριτηρίων και τωνπροδιαγραφών, εντάσσονται ελάχιστα από μια σειρά ομοειδών προϊόντων της χώραςμας. Για παράδειγμα, στον τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς προστατεύονται ηΕλιά Καλαμών και η Θρούμπα Θάσου και όχι η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, ηοποία έχει την μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δυναμική για τη χώρα μας.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στον τομέα τουελαιόλαδου. Με την επικείμενη συμφωνία, σε καθεστώς προστασίας υπάγονται 6 ελαιόλαδα(4 Κρήτης και 2 Πελοποννήσου) και όχι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, τοοποίο έχει αναδειχθεί ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Επιπλέον, από επίσημα στοιχεία της ΔιεπαγγελματικήςΕπιτραπέζιας Ελιάς, προκύπτει η μεγαλύτερη ηρτημένη εσοδεία και χρήση (120.000τόνοι) για την Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής σε σύγκριση με τις υπόλοιπεςποικιλίες, καθώς και με το μεγαλύτερο εξαγώγιμο ποσοστό της τάξης του 92%.

Επειδή ηΑυστραλία αποτελεί χώρα στην οποία στοχεύουμε να εξάγουμε τα πλέον ποιοτικάπροϊόντα μας, η λίστα των προς προστασία προϊόντων που προτείνεται δεν μπορείνα σηματοδοτεί άνιση μεταχείριση προϊόντων δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτουανταγωνισμού.

Επειδή ταπροϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων,αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας μας, προϊόνπνευματικής ιδιοκτησίας, χαρακτηριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καικινητήριος δύναμη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχήστην με κάθε μέσο προστασία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεστε, ενόψει της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Αυστραλίας,  να λάβετε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσετε την προστασία των ποιοτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, ώστε να βρίσκονται στη θέση που τους αναλογεί στον τομέα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών;

The post «Να προστατευτούν τα ΠΓΕ-ΠΟΠ της Κεντρικής Μακεδονίας στην εμπορική Συμφωνία της Ε.Ε. με Αυστραλία» appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα