Κοινή στρατηγική για όλο τον κλάδο του κρέατος απέναντι στις προκλήσεις της εποχής

Τιςβάσεις για την ανάληψη πολιτικών δράσεων και παρεμβάσεων στα κρίσιμα ζητήματαπου απασχολούν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τομέα του κρέατος, έθεσαν ομιλητέςκαι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου ΖώντωνΖώων και Κρέατος (UECBV) και του Δικτύου Νέων Ευρωπαίων Στελεχών τουΚρέατος (YEMCo), το οποίο διοργάνωσε η ΕΔΟΚ στις 7-9 Νοεμβρίου2019 στην Αθήνα.

Το ενδιαφέρον εκ μέρους του ευρωπαϊκού κλάδου κρέατος προκαλεί πάντα το Συνέδριο της UECBV

Υπότον γενικό τίτλο «Συναντούμε το παρόν, διαμορφώνουμε

το μέλλον» και μεκεντρικό σύνθημα «Αντιμετωπίζοντας μελλοντικές προκλήσεις: Εμπορικές Σχέσειςκαι Τεχνολογία», το διεθνές αυτό forum ασχολήθηκε με μια θεματολογία άκρωςεπίκαιρη για όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και φορείς και συμφωνήθηκεκαταρχήν η ανάγκη να γίνει πράξη η συνεργασία όλου του Τομέα του κρέατος σεδιεθνές επίπεδο με τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση τωνπροκλήσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Πράσινη Συμφωνία σεσυνδυασμό με το βιομηχανικό πρότυπο 4.0(industry 4.0),ενώ τονίσθηκε η ανάγκη εφαρμογής μιας σωστής στρατηγικής για την αντιμετώπισητων προβλημάτων προσαρμογής στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Διδάγγελος ΓΓ ΕΔΟΚ, Κάρστεν Μάιερ ΓΓ UECBV, Φιλίπ Μπορμάνς πρόεδρος UECBV, Μάκης Βορίδης ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Γίτσας πρόεδρος ΕΔΟΚ

Όπωςαναφέρουν σε σχετικό Δελτίο Τύπου οι διοργανωτές, τη σημασία του ΔιεθνούςΣυνεδρίου κατέδειξε και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ομιλητών, πέραν τωνστελεχών της UECBVκαι της ΕΔΟΚ, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΥπΑΑΤ κ. Μάκης Βορίδης, ηυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, οΓ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διευθυντής της Γενικής ΔιεύθυνσηςΓεωργίας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν κ. Τάσος Χανιώτης, ο Διευθυντής της Copa-Cogeca κ. Daniel Azevedo, ο Διευθυντής Οικονομικής Υπηρεσίας της IDELE (French Livestock Farming Institute), κ. Philippe Chotteau και στελέχη του επιχειρηματικούκόσμου, όπως ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού ΠτηνοτροφικούΣυνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» και ο Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος τουΠανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών πλοίων και Εξαγωγέων.

Τιςεργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, ο οποίος στονχαιρετισμό του τόνισε ότι «η διοργάνωσητου Διεθνούς Συνεδρίου ήταν μια σημαντική πρόκληση για την ΕΔΟΚ, με μεγάλοενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά κρέατος, αφού στονπληθυσμό των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων, προστίθενται κάθε χρόνο 30εκατομμύρια τουριστών, που πρέπει να τραφούν και να γευθούν την ελληνικήκουζίνα, στην οποία το κρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο». Πρόσθεσε δε ότι: «το Διεθνές αυτό Φόρουμ συνιστά ιδανικήσυγκυρία για όλους εμάς που απαρτίζουμε τον ευρωπαϊκό Τομέα κρέατος να θέσουμετους δικούς μας στόχους και να προετοιμαστούμε για να μετατρέψουμε την ΠράσινηΣυμφωνία από πρόβλημα, σε ευκαιρία ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της UECBV, Philippe Borremans, στον δικό του χαιρετισμό δήλωσε:

«Από τη δική μας οπτική, ο όρος ΠράσινηΣυμφωνία υπονοεί ότι οι εταίροι δρουν μαζί, συνεργάζονται δηλαδή για το κοινόσυμφέρον. Αυτό είναι κάτι που τοεπιβεβαιώσαμε και στην πρόσφατη καμπάνια μας, με τίτλο MeatTheFacts και το σύνθημα «Πώςθα ήταν η ζωή χωρίς τα αγροτικά ζώα;». Γι’ αυτό ας δείξουμε ενδιαφέρον για όσαπρόκειται να επακολουθήσουν, να ξεκινήσουμε τον διάλογο και να αξιοποιήσουμεαυτή τη συγκυρία για να κάνουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις και να διεξάγουμεεντατικές συζητήσεις».

Η κατάσταση στοδιεθνές εμπόριο

Τόσοτους συνέδρους όσο και τους ομιλητές απασχόλησαν οι διεθνείς συμφωνίες και κυρίως αυτές με τη Mercosur και τον αντίκτυπο που έχουν στηνευρωπαϊκή κτηνοτροφία και όλοι παραδέχθηκαν ότι η ΚΑΠ θα έπρεπε ναισορροπεί τέτοιες συνέπειες. Επιπλέον, το θέμα της Πράσινης Συμφωνίαςπου προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε στο επίκεντρο ομιλιών και ερωτήσεωναπό το κοινό.

Ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότισυμμερίζεται τους προβληματισμούς των αγροτών και τόνισε ότι μέσα από την ΚΑΠπρέπει να λαμβάνονται όλες οι μέριμνες ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτεςχώρες να πληρούν τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με αυτά που παράγονται στην ΕΕ.

Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ, Μ. Βορίδης

Σεό,τι αφορά την Πράσινη Συμφωνία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αν κανείς τη δει «απλώς ως ένα σύνολο από πρόσθετεςυποχρεώσεις, χάνει τη μεγάλη εικόνα. Στην Ε.Ε. πλέον διαμορφώνουμε πρωτοπόρα,υψηλής ποιότητας προϊόντα, που απευθύνονται σε ενημερωμένους καταναλωτές.Ελπίζω ότι όλοι θα δουν τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από αυτές τιςσυνθήκες».

Οκ. Βορίδης αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα μας από τηνεμπορική συμφωνία Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικέςπροοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι στηνλίστα με τα υπό προστασία προϊόντα περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα.

Ουπουργός τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νομοθετικόπλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, απηύθυνε πρόσκληση για τηνμεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων καιυπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση θα είναι μειωμένο το ποσοστό που απαιτείται γιατην αναγνώρισή τους.

Κτηνοτροφίαπου καινοτομεί

Η υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Φ. Αραμπατζή

Ηυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή στηνομιλία της τόνισε ότι «βιώσιμη κτηνοτροφία είναι η κτηνοτροφία που καινοτομεί»και υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας πρέπεινα είναι η εναρμόνιση της παραγωγής με τις πραγματικές δυνατότητες της χώραςμας». Ακόμη, σε ό,τι αφορά τηνκλιματική αλλαγή, η υφυπουργός δήλωσε ότι οι υπεραπλουστευμένες τοποθετήσειςδεν δίνουν απαντήσεις. «Είναι απαραίτητηη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν νοείται η αποδυνάμωση τηςκτηνοτροφίας».

«Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στηνπαραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή θα είναι η ελληνικήαπάντηση στην πρόκληση για την παγκόσμια κτηνοτροφία, που είναι η κλιματικήαλλαγή».

Νέο επενδυτικόπεριβάλλον

Απότην πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή,στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδηςαναμένει σύντομα νέες επενδύσεις στοντομέα του κρέατος στη χώρα μας. Όπως είπε, μιλώντας από το βήμα του ΔιεθνούςΣυνεδρίου της UECBV,«η χώρα μας τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα νέο επενδυτικόπεριβάλλον και αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για επενδύσεις στον τομέα τουκρέατος.

Μετον νέο αναπτυξιακό νόμο λύνονται πολλά προβλήματα. Χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με αρκετάεργαλεία, οι επενδυτές μπορούν εύκολα πλέον να επιλέξουν που θα επενδύσουν».

Οκύριος Σταμπουλίδης διευκρίνισε βέβαιαότι «μας προβληματίζουν οι χαμηλέςεπιδόσεις στην εγχώρια παραγωγή, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθείδεδομένου ότι η Ελλάδα αποκτά ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις. Παράλληλα,κωδικοποιούμε όλους τους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχήςυπηρεσιών. Είναι πεποίθηση όλων ότισύντομα θα δούμε νέες επενδύσεις στον τομέα του κρέατος».

Δυναμική αγορά η ΝΑΜεσόγειος

ΟΔιευθυντής Οικονομικής Υπηρεσίας της IDELE (French Livestock Farming Institute), κ. Philippe Chotteau επεσήμανε ότι παρατηρείται μιαδυναμική προοπτική για την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος στη ΝοτιοανατολικήΜεσόγειο, ειδικά στο βόειο και αιγοπρόβειο κρέας, και ότι η συγκεκριμένηπεριοχή είναι το επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου ζώντων βοοειδών. Υπογράμμισε, όμως, ότι θα ενταθεί οανταγωνισμός στην περιοχή, μεταξύ άλλων και λόγω της συμφωνίας με τη Mercosur. Εξήγησε, δε, ότι η εξαγωγικήστρατηγική στις χώρες της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ετερογενής. «Για παράδειγμα η Ισπανία έχει διεθνήπροσανατολισμό και το 50% των εξαγωγών κατευθύνεται σε Τρίτες Χώρες. Η Ιταλία στοχεύει κυρίως στην ενδοευρωπαϊκήαγορά ενώ η Ελλάδα συναλλάσσεται πρωτίστως με τους γείτονές της, τη Βουλγαρίακαι την Κύπρο». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείουστηρίζονται στις εισαγωγές κρέατος και ότι είναι μια δυναμική και αναδυόμενηαγορά.

Στονπαγκόσμιο μετασχηματισμό που αντιμετωπίζουμε αναφέρθηκε στην παρουσίασή του οΔιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν, κ. ΤάσοςΧανιώτης. «Το παγκόσμιο σύστηματροφίμων μετακινείται από τη φάση της επίλυσης οικονομικών και κοινωνικώνπροβλημάτων εις βάρος του περιβάλλοντος, προς μια φάση όπου θα επιλύονταιταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα (με τη γεωργία ακριβείας)και πιθανές αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις (υγεία, ψηφιακό χάσμα, χάσμα στηναγορά εργασίας σε αστικές και αγροτικές περιοχές)».

Τόνισεδε ότι «το σημείο εκκίνησης για τονστρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να είναι οι πιο πρόσφατες τεκμηριωμένες καιεπιστημονικές πληροφορίες. Μολύνουν γιαπαράδειγμα οι αγελάδες περισσότερο από τα αυτοκίνητα; Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Δεν χρειάζεταινα μιλάμε για το πόσα άρθρα θα έχει η Συμφωνία, αλλά για το πως αυτή θακαταστεί ευκαιρία».

Οπρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», κ.Ανδρέας Δημητρίου, παρουσίασε την εικόνα της κτηνοτροφικής παραγωγής στηνΕλλάδα αναφέροντας ότι η κτηνοτροφία συμβάλει μόλις στο 25% της συνολικήςοικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της γεωργίας στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ ομέσος όρος είναι στο 41%. Τόνισε, δε, ότι χρήσιμο εργαλείο για οποιαδήποτεπροσπάθεια δομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του κλάδου θα μπορούσε νααποτελέσει ο τουρισμός.

Εργαλείο η ψηφιακήτεχνολογία

ΣτηνΚΑΠ αλλά και τις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Copa-Cogeca, κ Daniel Azevedo. «Στηρίζουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά η Ευρωπαϊκη Επιτροπή θέλεινα μειώσει τις ενισχύσεις και αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα προκαλέσει»,ενώ πρόσθεσε ότι ένας παραγωγός δεν θα επενδύσει στις νέες τεχνολογίες μόνοεπειδή το κόστος είναι μικρό αλλά επειδή θα είναι ελκυστικές οι οικονομικέςαποδόσεις. «Η ψηφιακή τεχνολογία βοηθάτις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις να προωθούν τα προϊόντα τους στις τοπικέςαγορές, ή να πουλάνε τα ζώα τους προτού καν ολοκληρωθεί η πάχυνση τους»,συμπλήρωσε ο Διευθυντής της Copa-Cogeca.

Ηκα Παναγιώτα Παπαδάκη, στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, αναφέρθηκε στα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα τα οποίαδιέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και τα οποία πρέπει ναεφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου ναδιασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή, χωρίς να δημιουργούν εμπόδια στο εμπόριο.

«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να βασίζονται σεεπιστημονικές αρχές και να μην αποτελούν τροχοπέδη για την σύναψη εμπορικώνσυμφωνιών», τόνισε η κα Παπαδάκη.

Οπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών πλοίων και Εξαγωγέων, κ. ΝίκοςΜαυρίκος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με βάση τη γεωπολιτική της θέση μπορεί ναυποστηρίξει την Ευρώπη στις εξαγωγές κρέατος. «Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο πλεονέκτημα τηςχώρας, για να καταστεί η Ελλάδα βασικός διαμετακομιστικός κόμβος τηςΝοτιοανατολικής Μεσογείου.» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε: «Η Πολιτεία έχει ήδη πετύχει ευέλικτες τελωνειακές διαδικασίες, η δεελεύθερη ζώνη εμπορίου στον Πειραιά, ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους».

ΣτοΔιεθνές Συνέδριο ακούστηκαν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις απόομιλητές αλλά και συνέδρους , που προώθησαν τον διάλογο για τις ενδεδειγμένεςλύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τομέας του κρέατος.

Οι προτεραιότητεςγια το2020 στην ατζέντατων ΟμάδωνΕργασίας

Ηπρώτη ημέρατου Διεθνούς Συνεδρίουτης UECBVκαι YEMCo, τοοποίο διοργανώνειη ΕΔΟΚ στηνΑθήνα ολοκληρώθηκεμε επιτυχία την Πέμπτη 7/11,προετοιμάζοντας τοέδαφος γιατο κυρίως μέρος του Συνεδρίου, την Παρασκευή8/11. Οι ΟμάδεςΕργασίας, στιςοποίες συμμετείχανσυνολικά περίπου65 ειδικοί, συναντήθηκανκαι ανέλυσαν θέματαγια την Υγιεινήκαι τιςασθένειες τωνζώων, τονΤομέα Βιομηχανίαςτου Κρέατοςκαι τον ΤομέαΕμπορίου ΖωικούΚεφαλαίου, όλαμείζονος σημασίαςγια τον Τομέατου Κρέατος συνολικά.

Στιγμιότυπο από τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας που έλαβαν χώρα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου

Ανάμεσαστα άλλα σημαντικάζητήματα πουσυζητήθηκαν ήταντο RASFF,το σύστημα ανάλυσηςκινδύνου καιπροειδοποίησης γιατα τρόφιμα. Τηνατζέντα απασχόλησανοι προτεραιότητες γιατο 2020, με σημαντικότερο,ίσως, την προετοιμασίαγια τη διαχείρισητης στρατηγικής «απότο χωράφιστο πιάτο»,που εμπεριέχεται στηνέα Πράσινη Συμφωνίακαι τηνεφαρμογή τηςτεχνολογίας πουεμπεριέχει η4η ΒιομηχανικήΕπανάσταση (Industry 4.0) στοντομέα τηςπαραγωγής καιεπεξεργασίας τουκρέατος.

ΟιΟμάδες Εργασίαςπου ασχολούνται μεειδικά, τεχνικά-επιστημονικάθέματα, αποτελούναναπόσπαστο καιοργανικό κομμάτιτης λειτουργίας τηςUECBV(Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕμπορίου ΖώντωνΖώων καιΚρέατος). Ημόνιμη γραμματείατης UECBV,με έδρα τιςΒρυξέλλες, διατηρείστενές επαφέςμε ευρωπαϊκά καιδιεθνή θεσμικάόργανα καιδιαδραματίζει βασικόρόλο στη μεταφοράτων θέσεων τηςβιομηχανίας τουκρέατος καιγενικά τωνζητημάτων πουτην αφορούν στακέντρα λήψηςαποφάσεων τηςΕΕ, ώστε οικανονισμοί πουθα προκύψουν ναέχουν κοινάαποδεκτό χαρακτήρα.

Προκειμένουνα υπάρχει σωστήπροετοιμασία, ηγραμματεία τηςUECBVσυντονίζει τοέργο των εμπειρογνωμόνωντης σε τμήματακαι επιτροπές πουασχολούνται μεθέματα βιομηχανίαςκρέατος, διεθνούςεμπορίου καιζωικού κεφαλαίου.

Όποτε απαιτείται, μια από τις μόνιμες ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων του τομέα του κρέατος της Ε.Ε. μπορεί να καταρτίσει έγγραφο εργασίας για βασικά ζητήματα τα οποία, αφού εγκριθούν, κοινοποιούνται στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΟΚ, ως μέλος της UECBV-σε συνεργασία πάντοτε με τη γραμματεία της UECBV- και διοργανώτρια του Συνεδρίου, ανέλαβε και έφερε με επιτυχία σε πέρας τη φιλοξενία των Ομάδων Εργασίας στην Αθήνα  κατά την πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου, όπου σημειωτέον, είχαμε πρωτιές, καθώς συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κροατία, όπως επίσης και αντιπροσωπείες επιχειρήσεων.

The post Κοινή στρατηγική για όλο τον κλάδο του κρέατος απέναντι στις προκλήσεις της εποχής appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα