Ιταλία: Άνοδος στις εξαγωγές αλλαντικών

Θετικά είναι τα αποτελέσματα για τις εξαγωγές αλλαντικών το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ISTAT. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθαν στους 95.006 τόνους (+4,1%), με τζίρο 925,6 εκατ. ευρώ (+9,5%). Ένα καλό αποτέλεσμα, με το οποίο οι εξαγωγές των ιταλικών προϊόντων εξακολουθούν να αυξάνονται παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν στη διεθνή σκηνή.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, η σχετιζόμενη κλιμάκωση του πληθωρισμού και οι περιορισμοί στις εξαγωγές λόγω της παρουσίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ιταλία εμπόδισαν, στην

πραγματικότητα, το βάρος των επιχειρήσεων κρέατος. Ένα εγχείρημα που γινόταν όλο και πιο δύσκολο όσο περνούσαν οι μήνες και η κατάσταση χειροτέρευε καθώς το κόστος παραγωγής ανέβαινε.

Οι εξαγωγές του κλάδου του κρέατος, ως προς τον τζίρο, κατέγραψαν βραδύτερο ρυθμό από αυτές της βιομηχανίας τροφίμων (+22,2%). Όλες οι κύριες κατηγορίες σαλάμι, εκτός από τη μορταδέλα και άλλα μαγειρεμένα λουκάνικα, παρουσίασαν αύξηση.

Οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. όσο και οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες κατέγραψαν θετικό αποτέλεσμα, αλλά η ανάπτυξη ήταν λιγότερο έντονη, λόγω των κυρώσεων ASF.

Καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των εξαγωγών τρίτων χωρών είχαν οι αποστολές προς τις ΗΠΑ που κατέγραψαν και πάλι εξαιρετικό +25,6% σε ποσότητα και +30,9% σε αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα