Η ιστορία και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων, στο διήμερο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Ξεκινά αύριοΤετάρτη 13/11 το διήμερο επιστημονικό συνέδριο «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώναςδιεκδικήσεις» που διοργανώνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποσκοπώντας να πλουτίσει τιςγνώσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων, τωνεπαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων.

Το Συνέδριοπραγματοποιείται στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ

στηνΑθήνα (Αριστοτέλους 46), με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσητης Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τουςδιοργανωτές, στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη συζήτηση των ιστορικώνκαι των κοινωνικών επιστημόνων για την ελληνική κοινωνία και τον ρόλο τωνμικρών επιχειρηματιών σ’ αυτήν. Στο πλαίσιο του διήμερου αυτού συνεδρίουερευνητές και ακαδημαϊκοί θα ρίξουν φως σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται μετο συνδικαλισμό των μικρών επιχειρήσεων και την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ. Το συνέδριοαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, στόχος των οποίων είναι νακατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το παρελθόν αλλά και το τι αυτό κληροδοτεί στομέλλον:

Θεματικήενότητα 1: Πτυχές της ιστορίας τηςΓΣΕΒΕΕ
Θεματική ενότητα 2: Εικόνες τουεπαγγελματοβιοτέχνη και του εμπόρου
Θεματική ενότητα 3: Μόχθος καιεπιχειρηματικότητα
Θεματική ενότητα 4: Αιτήματα καιδιεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων

Παράλληλα μετο διήμερο αυτό επιστημονικό συνέδριο την Τετάρτη13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ιστορικήςέκθεσης αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος τηςέκθεσης είναι μια συνολική παρουσίαση του έργου, του ρόλου και της ιστορίας τηςΓΣΕΒΕΕ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα από τη μία στους ανθρώπους της ναεξερευνήσουν την ιστορία του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέαεπαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στη χώρα, και από την άλλη στο ευρύ κοινό ναμάθει τι είναι και τι κάνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Μέσα από τηνέκθεση θα προβληθεί υλικό που παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίαςτης ΓΣΕΒΕΕ στις διαφορετικές εποχές, τους θεσμούς και τα μέσα τουσυνδικαλισμού, τους ίδιους τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρουςκαι τα επαγγέλματά τους, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕκαι τον επαγγελματοβιοτεχνικό συνδικαλισμό, την κοινωνική και πολιτικήλειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και τα διαχρονικά αιτήματα τωνεπαγγελματοβιοτεχνών και την αντιμετώπισή τους από το κράτος κ.α.

Η αφήγηση ξεκινάειαπό την ίδρυση της πρώτης μορφής της ΓΣΕΒΕΕ, της Ενώσεως Βιοτεχνικών Συντεχνιώνκαι Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος (ΕΣΣΕΕ), το 1919, και συνεχίζει με τηνπαρουσίαση του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και των μορφών οργάνωσης καιδράσης της ΓΣΕΒΕΕ και των οργανώσεων που τη συγκροτούσαν από τον Μεσοπόλεμο έωςτις μέρες μας. Ακολουθώντας τη δεύτερη ενότητα, παρακολουθεί κανείς την εξέλιξητων ζητημάτων που απασχολούσαν πάντοτε τους επαγγελματοβιοτέχνες και τουςεμπόρους: τους φόρους, το ωράριο, την κυριακάτικη αργία, το ενοικιοστάσιο, τηνεπαγγελματική στέγη, τα κλειστά επαγγέλματα και την ασφάλιση. Στην τρίτηενότητα παρουσιάζεται η κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της ΓΣΕΒΕΕ, δίνονταςέμφαση στη σταδιακή αύξηση του ρόλου των γυναικών, στον ρόλο της πιάτσας καιτων μικρομάγαζων της επαρχίας, καθώς και του συνδικαλιστικού Τύπου κ.λπ.

Τέλος,χαρακτηριστικές στιγμές από την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ ζωντανεύουν σε μια ξεχωριστήενότητα, από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα μέχρι να φτάσει κανείς στη σημερινήεποχή και στις δράσεις της ΓΣΕΒΕΕ τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και τηςκρίσης, αφήνοντας ανοιχτό σε όλους το ερώτημα για την εξέλιξη του συνδικαλισμούκαι το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΓΣΕΒΕΕ στα επόμενα χρόνια που ανοίγονταιμπροστά της.

The post Η ιστορία και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων, στο διήμερο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα