ΓΣΕΒΕΕ για τα μέτρα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Οι πληγές παραμένουν ανοικτές

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και η εξειδίκευση που έκανε την επομένη ο Υπουργός Οικονομικών είναι ευπρόσδεκτα ως μια μικρή ανακούφιση, αλλά δεν επαρκούν.

Αυτή φαίνεται να είναι η οπτική που υιοθετεί η ΓΣΕΒΕΕ για το πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Οι μικρομεσαίες

επιχειρήσεις μιλούν για τις μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει η πολύχρονη οικονομική κρίση και κατόπιν η πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα για να ορθοποδήσουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο περιορισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη μέρους της αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας, η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, για μερικούς μήνες ακόμα, είναι σημαντικές ελαφρύνσεις, προσωρινού όμως χαρακτήρα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, εξηγώντας ότι κρίσιμα θέματα έλειπαν από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη:

«Μειώσεις έμμεσων φόρων όπως του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τομείς όπως η ενέργεια και η εστίαση, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων (π.χ. τέλος επιτηδεύματος, ακατάσχετος λογαριασμός κ.α.) δεν έγινε καμία αναφορά από την κυβέρνηση.

Δεν έγινε επίσης καμία αναφορά για συνέχιση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν.

Παράλληλα παραμένει το  “καυτό ζήτημα ” της αποπληρωμής του  ιδιωτικού χρέους   που συσσωρεύσαν το τελευταίο 18άμηνο  οι επιχειρήσεις και  για το οποίο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  (ΓΣΕΒΕΕ) είχε από τοποθετηθεί από τη πρώτη στιγμή,  ζητώντας την διαγραφή του,  τόσο  από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς».

Κοντά σε όλα τα άλλα, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει τέλος ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει η ισότιμη αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσον αφορά την κατανομή των πόρων που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Για αυτές τις επιχειρήσεις  τις  μικρές ,πολύ μικρές  αλλά και τους  επιτηδευματίες όπου απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης,   για να μπορέσουν να έχουν  πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης  δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές,  εκτός από την παροχή κινήτρων  για   τις συγχωνεύσεις τους».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα