Για αθέμιτες εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ανησυχούν οι ευρωβουλευτές

Οι εταιρίες της Ε.Ε. εμφανίζονται αποδυναμωμένες λόγω της κρίσης του COVID-19 και ευάλωτες σε επιδοτούμενες ξένες εξαγορές. Αυτό δείχνει να ανησυχεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και είναι ενδεικτική η πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που επιμένει ότι οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού ισχύουν για όλους.

Σε συζήτηση της 17ης Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ξένες εταιρείες που επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις τους να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό

πλεονέκτηµα έναντι ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ή και να τις εξαγοράσουν, εκμεταλλευόμενες τις οικονομικές τους δυσκολίες λόγων της κρίσης του COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την ίδια μέρα, την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε την πρωτοβουλία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεμιτού ανταγωνισμού.

Η διαβούλευση της Επιτροπής επικεντρώνεται στις γενικές στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις, αλλά και στις ξένες επιδοτήσεις που διευκολύνουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ή προσφέρουν αθέμιτο πλεονέκτημα στα πλαίσια υποβολής προσφορών για δημόσιες συμβάσεις.

"Η Κίνα δεν είναι το μόνο κράτος που προβαίνει σε μαζική εξαγορά εταιρειών οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας"; αλλά είναι "ο ελέφαντας του δωματίου στα πλαίσια αυτής της συζήτησης", δήλωσε ο Κριστόφ Χάνσεν (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο). "Για να διατηρήσουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την εμπορική μας πολιτική, πρέπει να την εξοπλίσουμε με τα εργαλεία που θα διασφαλίσουν την ενίσχυση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού", συμπλήρωσε.

"Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εις βάρος των αποδυναμωμένων επιχειρήσεων, τόνισε με τη σειρά της η Άγκνες Γιονχέριους (S&D, Ολλανδία). "Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που οι επιχειρήσεις μας εξαγοράζονται από εταιρείες που έχουν λάβει αθέμιτες επιδοτήσεις", πρόσθεσε.

"Φανταστείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα όπου η ξένη ομάδα ακολουθεί πολύ πιο εύκολους κανόνες απ’ ό,τι η δική σας ομάδα", είπε η Στεφανί Γιον-Κουρτέν (Renew Europe, France). "Δεν αξίζει καν να παρακολουθήσετε τον αγώνα, αφού ξέρετε εξαρχής ποιος θα κερδίσει".

Σε έκθεση σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ, που συνέταξε η Στεφανί Γιον-Κουρτέν και που εγκρίθηκε στις 18 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών εταιριών κρίσιμης σημασίας από εχθρικές εξαγορές.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ενίσχυση των κανόνων για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ΕΕ. Η ΕΕ υιοθέτησε σχετικό νομικό πλαίσιο το 2019, στόχος του οποίου είναι η προστασία κρίσιμων υποδομών και τεχνολογιών αλλά και ευαίσθητων πληροφοριών από επενδύσεις αυτού του τύπου. Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, τόνισε την έλλειψη διαφάνειας στις ξένες επιδοτήσεις: "Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνέλθουν από τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τρόπο όμως ελεγχόμενο και διαφανή... Προβληματιζόμαστε με τις ξένες επιδοτήσεις επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος, κι αυτός είναι ο λόγος που καλούμαστε σήμερα να αντιταχθούμε στον αθέμιτο ανταγωνισμό".

[Image by diema from Pixabay]

The post Για αθέμιτες εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ανησυχούν οι ευρωβουλευτές appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα