Γ. Βουγιούκας: Στόχος να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα κρέατα

Για τον στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας μας από τα εισαγόμενα κρέατα μίλησε στο περιοδικό Meat News ο Γιάννης Βουγιούκας, πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας.

Με αφορμή τον μεγάλο θόρυβο που έχει ξεσηκώσει η υπόθεση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στο βόειο κρέας, οι εκτροφείς-παχυντές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς φορείς αγελαδοτρόφων αλλά και πολιτικά κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την πρότασή της για τη Συνδεδεμένη στη νέα ΚΑΠ,

πριμοδοτεί την πάχυνση εις βάρος της εγχώριας παραγωγής βοοειδών.

Από την πλευρά του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, ο κ. Βουγιούκας είναι ξεκάθαρος απέναντι στα θέματα αυτά: «Έχουμε απέναντί μας τον ανταγωνισμό των κρεάτων από το εξωτερικό, όπου σε επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης είναι πιο μπροστά από εμάς. Αγελαδοτρόφοι και παχυντές θα πρέπει να έχουμε κοινό σκοπό να μειωθούν τα εισαγόμενα κρέατα, να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Η προστιθέμενη αξία να μένει στον τόπο μας».

Σημειώνει επίσης ότι «είναι πράγματι πολύ χαμηλή η Συνδεδεμένη για τη γέννα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ενίσχυση», ωστόσο εξηγεί ότι είναι «άδικες οι επιθέσεις εναντίον των εκτροφέων-παχυντών».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του που θα διαβάσετε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Meat News, o κ. Βουγιούκας επισημαίνει ότι «Με τους αγελαδοτρόφους είμαστε άμεσοι συνεργάτες, άμεσοι συνάδελφοι. Είμαστε διπλανοί κρίκοι στην αλυσίδα: αφενός ο γεννήτορας και αφετέρου αυτός που αγοράζει το μοσχάρι για να το βάλει στην εκτροφή σε οργανωμένες εγκαταστάσεις, να το μεγαλώσει με όλα τα κόστη μέχρι να πάει στο σφαγείο και να μαζέψει τα χρήματα από την αγορά και να ξεκινήσει πάλι τον κύκλο και ξανά και ξανά». Όμως, όπως τονίζει, «το θέμα πλέον είναι ότι όποιος θέλει να κάνει συστηματική, επαγγελματική δουλειά θα δώσει κρέας και θα πάρει χρήματα. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σωστό». Θυμίζει μάλιστα ότι στην προηγούμενη ΚΑΠ 2014-2020 υπήρχε η παραδοχή να βοηθηθεί ο αγελαδοτρόφος με τη Συνδεδεμένη στη γέννα, για να αυξηθεί η παραγωγή κρέατος. «Όμως στην πορεία, και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν εμφανίστηκαν στην αγορά και στην παραγωγή οι 450.000 δηλωμένες γεννήσεις μοσχαριών». Αυτό δείχνει ότι «δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά τα εργαλεία που έδινε η ΚΑΠ» υπογραμμίζει ο κ. Βουγιούκας.

Για περισσότερα διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ με τις θέσεις όλων των πλευρών αλλά και την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γιάννη Βουγιούκα που φιλοξενεί το περιοδικό Meat News στο τεύχος Φεβρουαρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα