Εργαζόμενοι ΕΦΕΤ: «Παρανοήσεως το ανάγνωσμα…»

Νέες διαμαρτυρίες για τα προβλήματα και για τη διαμάχη φορέων γύρω από τους ελέγχους, έρχονται στη δημοσιότητα με ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΦΕΤ. Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, λίγες μέρες μετά τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Φορέα, επαναφέρει με ανακοίνωσή του το «σχέδιο αποδυνάμωσης, αλλαγής ρόλου και εν τέλει διάλυσης του ΕΦΕΤ». Κάνει μάλιστα λόγο για αμφισβήτηση του ρόλου του ΕΦΕΤ εκ μέρους του

Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, μιλά και για την προσπάθεια να εμπλακεί ο ΕΦΕΤ σε αντικείμενο άλλου εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΑΑΤ, ενώ καταγγέλλει την κυοφορούμενη Υπουργική Απόφαση για λειτουργία του ΕΦΕΤ σε 24ωρη βάση, Σάββατα, Κυριακές και αργίες, με κατανομή του προσωπικού σε βάρδιες. «Φανταστείτε, με την καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας, την ποιότητα και επάρκεια του έργου 4-5 επιθεωρητών (η πραγματικότητα της στελέχωσης για την πλειονότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ), μοιρασμένους σε τρείς βάρδιες…», καταλήγει ο Σύλλογος, που ως ένδειξη διαμαρτυρίας προαναγγέλλει συμβολική Στάση Εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, για αύριο Τετάρτη 19/12/2018.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΦΕΤ:

Το σχέδιο αποδυνάμωσης, αλλαγής ρόλου και εν τέλει διάλυσης του ΕΦΕΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς όταν με νωπές ακόμη τις δηλώσεις στη Βουλή νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίες εξήραν το έργο του ΕΦΕΤ και το φιλότιμο και τη αυταπάρνηση των εργαζομένων του για να επιτευχθεί αυτό, ενώ σύσσωμα αναγνώριζαν τα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης αλλά και της συνεχούς προσπάθειας υφαρπαγής των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων από τρίτους, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζουν αμείωτα: α) αναπτύσσονται πρωτοβουλίες που αμφισβητούν τον κεντρικό ρόλο του ΕΦΕΤ σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο και την ισχύουσα νομοθεσία, με πρωτοστάτες το Υπ. Υγείας και το Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης, β) ανακοινώνεται με ΥΑ του Υπ. Υγείας η διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις τροφίμων για αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, γ) επιχειρείται να εμπλακεί ο ΕΦΕΤ σε αντικείμενο άλλου εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΑΑΤ και πολλά άλλα.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το κουραστικά μακροχρόνιο σίριαλ είναι η κυοφορούμενη υπουργική απόφαση για λειτουργία του ΕΦΕΤ (και δύο [;;;] Γενικών Δ/νσεων του ΥΠΑΑΤ) σε 24ωρη βάση, Σάββατα, Κυριακές και αργίες με κατανομή του λιγοστού προσωπικού του σε βάρδιες. Ο εμπνευστής αυτού του ανοσιουργήματος είτε προσπαθεί να αποδείξει στην πράξη ότι στόχος είναι η πλήρης υποβάθμιση του έργου που επιτελείται από τον ΕΦΕΤ, είτε αποδεικνύει και με τη βούλα ότι υπάρχει παντελής άγνοια για το αντικείμενο του ΕΦΕΤ. Και φυσικά ο δύσμοιρος καταναλωτής, ο οποίος είναι και ο έμμεσος χρηματοδότης όλων αυτών των υπηρεσιών, νομίζει ότι το κράτος είναι οργανωμένο και αποτελεσματικό.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ διαχρονικά μέσω των δελτίων τύπου μας, αλλά και των υπομνημάτων μας προς όλη την πολιτική ηγεσία ακόμη και προς τον πρωθυπουργό, θέτουμε με σαφή τρόπο και επιχειρηματολογία τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο του ελέγχου των τροφίμων και το ασυντόνιστο σύμπαν το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Για τελευταία (ελπίζουμε) φορά θα επαναλάβουμε προς κάθε κατεύθυνση:

Τι είναι ο ΕΦΕΤ;

Είναι η Αρμόδια Αρχή για την προστασία του καταναλωτή με τη διασφάλιση της παραγωγής και διακίνησης ασφαλών τροφίμων, την πιστοποίηση της καταλληλότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τροφίμων, όπως επίσης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και την μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του σε σχέση με την υγιεινή, τη σύσταση, και την επισήμανση [Νόμος 2741/1999, (ΦΕΚ 199Α')]Είναι το Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στην ΕλλάδαΕίναι το Εθνικό Σημείο Επαφής του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF) για την ΕλλάδαΕίναι το Σημείο Επαφής του Διεθνούς Δικτύου Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων (INFOSAN) για την Ελλάδα

Τι δεν είναι ο ΕΦΕΤ;

Δεν είναι μονάδα καταστολής. Δεν είναι χωροφύλακας.Δεν κάνει περιπολίες όλο το 24ωρο ψάχνοντας για διατροφικά σκάνδαλα σε σκοτεινά σοκάκια.

Πώς υλοποιεί το έργο του;

Σχεδιάζει, προγραμματίζει, υλοποιεί και συντονίζει ελέγχους σε όλη τη διατροφική αλυσίδα από το στάδιο μετά την πρωτογενή παραγωγή (που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ) μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, στη βάση της ανάλυσης επικινδυνότητας, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων προηγούμενων ετών σε Εθνικό, Ενωσιακό και Διεθνές επίπεδο καθώς και τυχόν διατροφικές κρίσεις ή σκάνδαλα.Ελέγχει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων διασφάλισης της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων και διενεργεί εκτεταμένους τακτικούς ελέγχους για να ελέγξει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.Δρα άμεσα σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και οι εργαζόμενοι του σε αυτές τις περιπτώσεις εργάζονται εκτός ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και αργίες, τις περισσότερες φορές χωρίς τη νόμιμη αποζημίωση. Προφανώς το έργο αυτό το επιτελεί με επιτυχία αφού κανένα διατροφικό σκάνδαλο ή κρίση δεν έχει αγγίξει την Ελλάδα επί σειρά ετών.Ελέγχεται ετησίως από την ΕΕ για την επάρκεια των ενεργειών του, πάντα με επιτυχία.

Τι χρειάζεται για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός στο έργο του;

Αύξηση του προϋπολογισμού του και πρόβλεψη κονδυλίων για υπερωρίες ώστε να καλύπτονται οι έκτακτες ανάγκες εργασίας εκτός του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και αργίες.Προσλήψεις νέου προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί πλήρως τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την ενεργοποίηση των τεσσάρων Περιφερειακών Διευθύνσεων που παραμένουν ανενεργές λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από την ίδρυσή του.Στοχευμένες ενέργειες από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο παρεμπιπτόντως καλωσορίζουμε στον ΕΦΕΤ, για τη θεσμική ενίσχυση και ολοκλήρωση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου του στον έλεγχο των τροφίμων.

Τι δεν χρειάζεται;

Άστοχες ενέργειες όπως η σκέψη για 24ωρη λειτουργία με βάρδιες η οποία αν εφαρμοστεί θα διαλύσει και το έργο που ήδη υλοποιείται. Φανταστείτε, με την καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας, την ποιότητα και επάρκεια του έργου 4-5 επιθεωρητών (η πραγματικότητα της στελέχωσης για την πλειονότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ), μοιρασμένους σε τρείς βάρδιες…

Για όλα τα ανωτέρω ως ένδειξη διαμαρτυρίας προχωράμε σε συμβολική Στάση Εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου την Τετάρτη 19/12/2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα