Επιβεβαίωση εστίας ευλογιάς σε πρόβατα στη Σμύρνη

Για τηνεπιβεβαίωση εστίας ευλογιάς στην Τουρκία ενημερώνει με έγγραφό της προς τις Περιφέρειεςκαι τις Περιφερειακές Ενότητες όλης της χώρας η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων τουΥΠΑΑΤ.

Πιοσυγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου 2019 κοινοποιήθηκε μέσω του συστήματοςειδοποίησης της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ADNS εστία ευλογιάς στην περιοχήτης Σμύρνης στην Τουρκία. Η εστία επιβεβαιώθηκεστις 13 Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούσε εννέαπρόβατα της εκτροφής.

Το έγγραφοαναφέρει ότι το κρούσμα εντοπίστηκε σε ακτίνα 50χιλιομέτρων από το νησί

της Λέσβου,όπου είχε εκδηλωθεί και η επιζωοτία ευλογιάςκατά τα έτη 2016-2018 με 36 εστίες συνολικά.

Λόγω τηςεγγύτητας της εστίας και για να αποφευχθείμια νέα επιζωοτία, η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων καλεί στη λήψη των εξής μέτρων:

Α. Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των νησιώνΒορείου και Νοτίου Αιγαίουαπέναντι από τα Τουρκικά Παράλια:

1) Ενημέρωσηόλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων,και των εμπλεκόμενων στο εμπόριοκαι την διακίνηση αυτών για τον κίνδυνο εισόδουτου νοσήματος, τα συμπτώματα, τις συνέπειεςκαι τα μέτρα βιοπροφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονταιστις εγκαταστάσεις.

2)Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των αιγοπροβάτωνπου πρόκειται να μετακινηθούν προς τηνάλλες περιοχές, εντατικοποίηση ελέγχων εκτροφώνκαι μετακινήσεων, ειδικά εκείνων που βρίσκονταιαπέναντι από τα τουρκικά παράλια.

3) Ενημέρωσητων Λιμενικών Αρχών για τη δημιουργία σταθμώναπολυμάνσεων.

4) Αποφυγήτων κατοίκων που επισκέπτονται την Τουρκίανα έρχονται σε επαφή με εγκαταστάσειςαιγοπροβάτων. Ειδικά αν έχουν επισκεφτείεκμεταλλεύσεις στη γειτονική χώρα να μηνέρχονται σε επαφή με αιγοπρόβατα για τουλάχιστον15 ημέρες.

Β. Ειδικότερα για το νησί της Λέσβου:

1) Ενημέρωση των Λιμενικών και ΤελωνειακώνΑρχών της Χίου για τηνεντατικοποίηση των ελέγχωνστους επισκέπτες από την Τουρκία, την ενημέρωσηαυτών για τους κινδύνους μμεταφοράςτου νοσήματος μέσω αντικειμένων, ρουχικούκαι υποδημάτων, ιδιαίτερα εάν προϋπάρχειεπαφή με αγροτικές περιοχές και ζώα και τηδημιουργία σταθμών για την απολύμανσητων υποδημάτων τους.

2) Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτωνκαι του πληθυσμού τους.

3) ∆ιενέργεια κλινικών εξετάσεων στο σύνολοτων εκμεταλλεύσεων καιτακτικοί επανέλεγχοι.

4) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων τωναιγοπροβάτων που πρόκειται ναμετακινηθούν από το καισυμπλήρωση αντίστοιχου εντύπου (Σχέδιο ΕκτάκτουΑνάγκης).

5) Λήψη όλων των μέτρων για την προστασία τωνζώων, των σταβλικώνεγκαταστάσεων και των οχημάτωνμεταφοράς από έντομα και εξωπαράσιτα

6) Ενημέρωση όλων των ιδιοκτητώνεκμεταλλεύσεων ατομικά.

Γ. Το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας:

1) Άμεσηενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

2) Υπενθύμιση της σημασίας τήρησης των μέτρων βιοπροφύλαξης σε εκτροφές, σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων.

3) Εντατικοποίηση κλινικών ελέγχων και επιτήρησης των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.

The post Επιβεβαίωση εστίας ευλογιάς σε πρόβατα στη Σμύρνη appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα