Αραμπατζή: «Σφαγή» για τους κτηνοτρόφους η νέα οριοθέτηση μειονεκτικών περιοχών

Ερώτηση που σχετίζεται με την υπό διαβούλευση νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών), κατέθεσε στη Βουλή η Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Αραμπατζή χαρακτηρίζει «σφαγή» για τους κτηνοτρόφους τη νέα οριοθέτηση και υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει «τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο

της χώρας», καθώς μεγάλο μέρος αυτών θα «σταματήσουν να λαμβάνουν την εξισωτική αποζημίωση από 01/01/2019». Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που «η κτηνοτροφία και δη η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται ανησυχητικά κατά 5,1% το 2016 σύμφωνα με τη Eurostat ενώ ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γης και της αγροτικής δραστηριότητας της ελληνικής υπαίθρου είναι πιο ορατός από ποτέ», όπως αναφέρει στην ερώτηση η βουλευτής.

Η ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου από την ψήφιση του Κανονισμού Omnibus, η Κυβέρνησή σας φέρνει άρον – άρον, στο «και πέντε» τη στρατηγικής σημασίας απόφαση της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, με προσχηματική διαβούλευση fast track μόλις 15 ημερών, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σε εθνικό επίπεδο, να εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019. Μια απόφαση, που ουσιαστικά δεσμεύει την χώρα μας και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο αφού η οριοθέτηση θα ισχύσει και για το επόμενο Πρόγραμμα σύμφωνα με την Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την θέσπιση κανόνων για την στήριξη των Στρατηγικών Σχεδίων.

Η προχειρότητα μιας καθοριστικής απόφασης αλλά κυρίως οι αποκλεισμοί που εμπεριέχει το σχέδιό σας έχουν προκαλέσει νέα, τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας. Για παράδειγμα στο Νομό Σερρών, δεκάδες χωριά, με ειδικά μειονεκτήματα φέρονται, σύμφωνα με το νέο κατάλογο, να εξαιρούνται, με συνέπεια οι αγρότες, κυρίως κτηνοτρόφοι -δικαιούχοι μέχρι πρότινος- αυτών των περιοχών, να σταματήσουν να λαμβάνουν την εξισωτική αποζημίωση από 01/01/2019.

Μια αποζημίωση απολύτως αναγκαία για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής των μειονεκτικών περιοχών, μια αποζημίωση συγκολλητική για τον κοινωνικό ιστό, μια αποζημίωση αναγκαία για την επιβίωση των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους, τη στιγμή μάλιστα που η κτηνοτροφία και δη η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται ανησυχητικά κατά 5,1% το 2016 σύμφωνα με τη Eurostat ενώ ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γης και της αγροτικής δραστηριότητας της ελληνικής υπαίθρου είναι πιο ορατός από ποτέ, με επιβεβαίωση Eurostat.

Η Ν.Δ. εδώ και μήνες «κρούει των κώδωνα κινδύνου» για την πρωτοφανή και με ανησυχητική χαλαρότητα αντιμετώπιση του ζητήματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για την καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Δεδομένου ότι:

η εξισωτική αποζημίωση παραμένει εξέχουσας σημασίας ενίσχυση για τη χώρα καθώς εξασφαλίζει τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, συντηρεί τον πληθυσμό στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στηρίζοντας το εισόδημά του ενώ η διακοπή της καταβολής της, εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο εγκατάλειψης των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα Η παρούσα Κυβέρνηση, διαστρέβλωσε τη στρατηγική στόχευση της εξισωτικής αποζημίωσης, μέσω της οριζόντιας, εμπροσθοβαρούς, με μικροκομματικό πρόσημο διανομής της, με συνέπεια αφενός την απομείωσή της περίπου στο 1/3 του ποσού στους πραγματικούς δικαιούχους αφετέρου τη χρήση εθνικών πόρων για τη συνέχιση του Μέτρου μέχρι το 2020Ο ρόλος της Ευρ. Επιτροπής περιορίζεται στην επαλήθευση της συμμόρφωσης της νέας οριοθέτησης με τις κανονιστικές διατάξεις, που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, το άρθρο 32(4) του ίδιου Κανονισμού και τα έγγραφα καθοδήγησης, δηλαδή επ’ ουδενί δεν παρεμβαίνει στη συμπερίληψη ή αποκλεισμό συγκεκριμένων περιοχώνΗ παρούσα απόφαση επιφέρει μεγάλες ανατροπές, που χρονικά υπερβαίνουν την τωρινή κυβέρνηση και το τρέχον ΠΑΑ 2014-2020

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποιά είναι τα κριτήρια σας για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα και πως διαμορφώνονται τα ποσά ανά εκτάριο; Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τα κριτήρια, που χρησιμοποιήσατε για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να συμπεριληφθούν οι περιοχές που αδικαιολόγητα έχετε αποκλείσει; Δεδομένου ότι ο προκάτοχός σας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επέδειξε περισσή αβελτηρία για το θέμα, πώς σκοπεύετε να διαπραγματευθείτε το φλέγον θέμα της μη συμπερίληψης της εξισωτικής αποζημίωσης στο υποχρεωτικό 30% των κονδυλίων για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, που θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός την περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη μειωμένων κονδυλίων αναπτυξιακού χαρακτήρα του Πυλώνα ΙΙ, αφετέρου την αναγκαιότητα στρατηγικού επανασχεδιασμού όλων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων; Πότε σκοπεύετε να ενημερώσετε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εν λόγω απόφαση, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας μας και θα δεσμεύσει και την επόμενη Κυβέρνηση αφού θα εφαρμοστεί και την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027; Προτίθεσθε να δώσετε παράταση στην διαβούλευση πέραν της 1ης Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να προλάβει να καταθέσει τις απόψεις του το σύνολο του αγροτικού κόσμου;

6.Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα που δίνει ο Κανονισμός για ενίσχυση των δικαιούχων των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, εκτός των ορεινών, οι οποίες δε θα είναι επιλέξιμες μετά τη νέα οριοθέτηση;»

Keywords
Τυχαία Θέματα