Ανάγκη αλλαγών στο πλαίσιο για τα τέλη των επίσημων ελέγχων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ

Ανοίγει εκ νέου, ωςφαίνεται, η συζήτηση για τα τέλη των επίσημων ελέγχων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. Ηυπόθεση έχει περάσει από πολλές αμφισβητήσεις και διενέξεις, στο εσωτερικό της χώραςαλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, έχουν κατατεθείκαι προτάσεις αναμόρφωσης τέτοιων τελών και εισφορών, αλλά δεν έχει αλλάξεικάτι.

Στο θέμα αυτό, πουσυζητήθηκε σε συνάντηση της ΠΟΓΕΔΥ με τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη (στις 20Σεπτεμβρίου

2019) επανέρχεται σήμερα με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τωνΓεωτεχνικών Υπαλλήλων του Δημοσίου σημειώνοντας οι αρμόδιες Γεωτεχνικές αρχέςεισέπρατταν και απέδιδαν κάθε χρόνο τέλη επισήμων ελέγχων της τάξεως τωνεκατομμυρίων ευρώ στο Κεντρικό Ταµείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και ∆ασών (Κ.Τ.Γ.Γ.& ∆.).

«Θα πρέπει νααναφερθεί ότι παρά την προβλεπόμενη νομοθετικάανταποδοτικότητα των τελών, κυρίως μετά το έτος 2011, δε διατέθηκαν καθόλουχρήματα ή διατέθηκαν ελάχιστα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των επισήμωνελέγχων, με αποτέλεσμα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, να μην έχουν καλυφθείοι βασικές δαπάνες για τη διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων που υλοποιούνται απότις Γεωτεχνικές υπηρεσίες Έτσι οι Υπηρεσίες καλούνται να ανταπεξέλθουν μεελάχιστα μέσα δουλεύοντας στα όρια του επιτρεπτού».

Όπως αναφέρειη ανακοίνωση, επικαλούμενες μη ανταποδοτικότητα των υγειονομικών τελών, επιχειρήσειςπαραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης προσφεύγουν δικαστικάκατά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Είσπραξης των τελών. «Διεκδικούν έτσι τη μη καταβολή τους, υποστηρίζοντας ότι αφού δεντεκμηριώνεται ανταποδοτικότητα, θεωρείται επιπλέον φόρος. Ως αποτέλεσμα τωνανωτέρω προκύπτει και η συνεχής εμπλοκή των υπηρεσιών σε δικαστικές διενέξεις».

Συνεπώς θα πρέπει αφενός να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία είσπραξης καθώς και απόδοσης των τελών δεδομένης της εφαρμογής του Καν. 2017/625, αλλά και του αναχρονιστικού τρόπου λειτουργίας του Κεντρικού Ταµείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και ∆ασών (Κ.Τ.Γ.Γ. & ∆.) και αφετέρου να αποδίδονται τα ποσά που προβλέπονται για την κάλυψη των αναγκών των επισήμων ελέγχων, σημειώνει η ΠΟΓΕΔΥ, που θεωρεί απαραίτητη τη συγκρότηση επιτροπής που θα έχει ως μέλη Κτηνιάτρους και Γεωπόνους από τις Κεντρικές Αρμόδιες Αρχές του ΥπΑΑΤ και από τις Περιφέρειες, με εμπειρία στο αντίστοιχο πεδίο των επίσημων ελέγχων και την είσπραξη των τελών, καθώς Υπαλλήλους της Δ/νσης Οικονομικών του ΥπΑΑΤ.

«Η Ομοσπονδία μας θα στηρίξει και θα συνδράμει κάθε προσπάθεια με στόχο την προβλεπόμενη νομοθετικά ανταποδοτικότητα των τελών για την κάλυψη των αναγκών των επισήμων ελέγχων και την εύρυθμη λειτουργία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.

The post Ανάγκη αλλαγών στο πλαίσιο για τα τέλη των επίσημων ελέγχων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα