Αύξηση 2,2% στην παγκόσμια παραγωγή κρέατος βλέπει για το 2021 ο FAO

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η αλυσίδα αξίας του κρέατος.

Το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται να οδεύει προς σταθεροποίηση, με την αύξηση στο βόειο και στα πουλερικά να αντισταθμίζει τη μείωση που αναμένεται στο εμπόριο χοιρινού και πρόβειου κρέατος.

Αυτή είναι η γενική εικόνα που δίνει η έκθεση Food Outlook του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που δόθηκε χθες

10/6 στη δημοσιότητα.

Το Food Outlook , που εκδίδεται δύο φορές το χρόνο, προσφέρει μια λεπτομερή αξιολόγηση των τάσεων στην προσφορά και τη ζήτηση για τα σημαντικότερα τρόφιμα, όπως δημητριακά, φυτικά έλαια, ζάχαρη, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια.

Ειδικότερα για την αγορά κρέατος, η παγκόσμια παραγωγή το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2%, στα 346 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας μια αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής στην Κίνα, όπου αναμένεται αύξηση σε όλους τους τύπους κρέατος, ειδικά στο χοιρινό· η εξέλιξη αυτή στην Κίνα συνδέεται με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και με τις προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Επιπλέον, αναμένεται αξιοσημείωτη αύξηση και στη Βραζιλία, στο Βιετνάμ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την εκτιμώμενη μείωση στην Αυστραλία, στις Φιλιππίνες και στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διεύρυνση της παραγωγής που αναμένεται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υποστηρίζεται από την αποκατάσταση των πωλήσεων στις υπηρεσίες εστίασης, παράλληλα με τους επιτυχημένους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

Αντιθέτως, η παραγωγή κρέατος είναι πιθανό να μειωθεί στην Αυστραλία λόγω της αναδιάρθρωσης του ζωικού κεφαλαίου, και στην Αργεντινή λόγω χαμηλότερου αριθμού βοοειδών.

Το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος το 2021 προβλέπεται να ανέλθει στα 42 εκατομμύρια τόνους (ισοδύναμο βάρους σφάγιου), σχεδόν αμετάβλητο συγκριτικά με το 2020, καθώς οι αναμενόμενη αύξηση στις εμπορικές πράξεις σε βόειο και πουλερικά πιθανότατα θα αντισταθμιστούν από μειώσεις στο εμπόριο χοιρινού και πρόβειου.

Συνολικά, την κατεύθυνση στο εμπόριο κρέατος παγκοσμίως θα τη δώσει η Κίνα, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τα 11 εκατομμύρια τόνους.

Οι διεθνείς τιμές στο κρέας έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, αντανακλώντας τη σταθερή ζήτηση για εισαγωγές, ιδιαιτέρως από την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, εν μέσω περιορισμών στην αύξηση της παγκόσμιας εξαγωγικής προσφοράς, και παρά την ανάκαμψη της παραγωγής που θα σημειωθεί σε κάποιες χώρες.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα