Αυστραλία: Έντονες αντιδράσεις για τις εξαγωγές ζωντανών προβάτων τους καλοκαιρινούς μήνες

«Το έθνος δεν πρέπει να θυσιάσει τις ηθικές του αξίες». Με αυτά τα λόγια αντέδρασαν οι κτηνίατροι της Αυστραλίας όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους κανόνες της καλοκαιρινής εξαγωγής ζωντανών ζώων αντί να την απαγορεύσει.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει συζητήσεις εδώ και λίγο καιρό, όταν εμφανίστηκε ένα βίντεο που έδειχνε πρόβατα στοιβαγμένα σε συνθήκες μεγάλης ζέστης και υγρασίας να μεταφέρονται διά θαλάσσης για εξαγωγή στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα περίπου 2.400 ζώων. Έκτοτε, οι κτηνίατροι, αλλά και άλλοι φορείς όπως οργανώσεις ακτιβιστών ζήτησαν να μην επαναληφθούν

τέτοια γεγονότα που προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό και απαίτησαν να σταματήσει η εξαγωγή ζώντων ζώων το καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις τους μάλιστα Αυστραλοί κτηνίατροι όπως ο Μπρους Σάιμ, ιδρυτής της επιχείρησης Vets All Natural, σημειώνουν ότι το εμπόριο προβάτων είναι «ξεπερασμένο και πρέπει τις εξαγωγές ζωντανών ζώων να τις μετατρέψουμε σε εξαγωγές κρέατος».

Πάντως, μετά το σκάνδαλο με τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς ζώων, η αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να τροποποιήσει τους κανονισμούς και θέσπισε έναν κατάλογο 23 συστάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες τα πρόβατα εξάγονται στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Πολλές από τις συστάσεις και ποινές που θεσπίζονται, θα εφαρμοστούν αμέσως και ο ποσοτικός στόχος είναι το επίπεδο θνησιμότητας των προβάτων που εξάγονται στη Μέση Ανατολή να μειωθεί από 2% σε 1%.

Ακόμη κι έτσι, όσοι εξακολουθούν να απαιτούν την απαγόρευση των εξαγωγών ζωντανών ζώων στη Μέση Ανατολή λένε ότι η εξαγωγή κρέατος δημιουργεί ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να χρειάζεται τα ζώα να υποφέρουν σε τέτοια βάρβαρα ταξίδια εν μέσω καλοκαιρινών μηνών: «Τίποτα πέρα από μια πλήρη απαγόρευση δεν θα σταματήσει την ταλαιπωρία αυτών των ζώων».

Η Αυστραλιανή Κτηνιατρική Ένωση (AVA) συνέστησε στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές ζωντανών προβάτων στη Μέση Ανατολή από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί ο κίνδυνος θανάτου ή θερμικού στρες για τα πρόβατα κατά τους μήνες αυτούς.

«Δεδομένου ότι απαιτείται η παρουσία κτηνιάτρου σε όλα τα πλοία εξαγωγής ζωντανών προβάτων, έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτή την πρακτική», λέει μάλιστα ο Σάιμ από την Vets All Natural. «Συλλογικά, μπορούμε απλώς να πούμε “όχι”. Η κορυφαία κτηνιατρική ένωση της Αυστραλίας, κτηνίατροι σε όλη τη χώρα, πολιτικοί, οργανώσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, λένε όλοι το ίδιο πράγμα: να σταματήσει τώρα η βαρβαρότητα. Ζούμε στον 21ο αιώνα, όχι στον Μεσαίωνα».

[Με πληροφορίες από euromeatnews.com και globalmeatnews.com]

Keywords
Τυχαία Θέματα