Δήμος Βύρωνα: Για δεύτερη χρονιά, υποστηρικτικά δίπλα στους μαθητές

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και την αγωγή υγείας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών και των μαθητριών της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού στο Γυμνάσιο, υπό την αιγίδα του Τμήματος Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας, καθώς και τους Διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Βύρωνα (1ο, 3ο,

4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο & 12ο) και πιο συγκεκριμένα 21 τμήματα ΣΤ΄ τάξης (συνολικά 432 μαθητές).

Η μετάβαση σε ανώτερη σχολική βαθμίδα αποτελεί ορόσημο στη ζωή του μαθητή αφού καλείται να διαχειρισθεί με επιτυχία  όχι μόνο μαθησιακές αλλά και κοινωνικό -συναισθηματικές αλλαγές.

Για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, το πέρασμα στο Γυμνάσιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού συμπίπτει και με τις βιολογικές αλλαγές που βιώνουν με την είσοδό τους στην εφηβεία.

Πολλές εκπαιδευτικές έρευνες, έχουν δείξει ότι αυτή η μετάβαση συχνά προκαλεί άγχος και φόβο στους μαθητές.

Στόχος του προγράμματος ήταν μέσω της ενεργητικής ακρόασης, της συζήτησης και των δράσεων αυτογνωσίας (ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων κ.ά.) οι μαθητές να αποχαιρετίσουν την εξάχρονη διαδρομή τους στο Δημοτικό και να προετοιμαστούν κατάλληλα, εκφράζοντας και επεξεργάζοντας παράλληλα τις προσδοκίες, αλλά και τις πιθανόν εσφαλμένες τους αντιλήψεις για το Γυμνάσιο.

Οι μαθητές λοιπόν, παρουσία του εκπαιδευτικού της τάξης συμμετείχαν σε τρίωρο βιωματικό εργαστήριο ενδυνάμωσης και εμψύχωσης, σε σχολικό χρόνο και χώρο, όπου εκτός από την κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία για την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς, μέσα σε ένα  υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο, λαμβάνοντας συμβουλευτική καθοδήγηση από τη συντονίστρια – ψυχολόγο του Τμήματος Προαγωγής Υγείας, Μαριλίνα Μπαδικιάν, σε συνεργασία με τη ψυχολόγο Λάουρα Κολάγκη.

Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος διαφάνηκε ότι οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των μαθητών περιστρέφονται κυρίως γύρω από πέντε ζητήματα: Τον αποχωρισμό από τους φίλους του Δημοτικού, την ένταξη στην καινούργια ομάδα των συνομηλίκων, το ενδεχόμενο της εκδήλωσης περιστατικών σχολικής βίας, τις μαθησιακές απαιτήσεις και την αξιολόγηση, αλλά και τους περισσότερους εκπαιδευτικούς.

Κατά την αξιολόγηση, η ανατροφοδότηση  των μαθητών ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για την αξία και τη χρησιμότητα του προγράμματος.

Σχεδόν όλοι οι μαθητές ανέφεραν με ποιους τρόπους βοηθήθηκαν στο να νιώσουν πιο έτοιμοι και πιο ασφαλείς, καθώς απέκτησαν στρατηγικές επίλυσης δύσκολων καταστάσεων που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο Γυμνάσιο, αλλά και λιγότερο αγχωμένοι και φοβισμένοι.

Εξίσου ενθαρρυντική ήταν και η ανατροφοδότηση από τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι επέδειξαν άψογη συνεργασία κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου.

Ωστόσο, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε στις 20/5, τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα, αφού στο πλαίσιο του προγράμματος την τάξη επισκέφθηκε ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Λεμονιά Κλωνάρη.

Ο κ. Κατωπόδης, μίλησε στους μαθητές τόσο ως δήμαρχος όσο και ως πρώην εκπαιδευτικός για τη  μετάβασή τους στην επόμενη βαθμίδα, τους ενθάρρυνε για αυτή την πολύ σημαντική αλλαγή, ευχόμενος στη συνέχεια, καλή σταδιοδρομία.

Ευχές για καλή πρόοδο και δυναμικό ξεκίνημα στο Γυμνάσιο, έδωσε στους μαθητές της έκτης τάξης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος, ο οποίος σε διάλογο μαζί τους, μετέφερε τη δική του μαθητική εμπειρία.

Κατά την ολοκλήρωση, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για δεύτερη σχολική χρονιά καταφέραμε να βρεθούμε υποστηρικτικά δίπλα στους μαθητές μας και να τους παρέχουμε συμβουλευτική στο καίριο αυτό βήμα τους για τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.

Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά που κατάφερε για δύο χρονιές να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών,  λαμβάνοντας έγκριση από το  Υπουργείο Παιδείας.

Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους όσους βοήθησαν στο συντονισμό και τη διεξαγωγή του προγράμματος και ιδιαιτέρως τους Διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας για την άψογη συνεργασία που επέδειξαν!

 Βεβαίως και τους μαθητές μας που  καλοδέχτηκαν στις τάξεις τους τις συντονίστριες και ανταποκρίθηκαν με χαρά στις δράσεις.

Εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία στους μαθητές μας, και ένα όμορφο και χαρούμενο καλοκαίρι για όλους μας!».

The post Δήμος Βύρωνα: Για δεύτερη χρονιά, υποστηρικτικά δίπλα στους μαθητές appeared first on inthecity.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα