Ναυπάκτου Ιερόθεος σε Αιτωλίας Δαμασκηνό: Το Αγρίνιο είναι πόλη πονεμένη, μαρτυρική και δημιουργική – Βίντεο

13:42 15/11/2022 - Πηγή: dogma

Το «παρών»  έδωσε ο ενδεκάμηνου τοποτηρητής της Μητρόπολης Ιερόθεος εκπροσωπώντας παράλληλα  και τον Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Ιερώνυμο.

Στην προσφώνηση του κατά την Τελετή Ενθρονίσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο κ. Ιερόθεος,   μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για καλλίκαρπη Ποιμαντορία και περιέγραψε στον νέο Μητροπολίτη Δαμασκηνό που αρχίζει σήμερα την επισκοπική του διακονία στην πόλη του Αγρινίου, την μεγαλύτερη πόλη του Νομού, πώς ο ίδιος αισθάνεται το Αγρίνιο, χαρακτηρίζοντάς το πόλη πονεμένη, μαρτυρική και δημιουργική.

Αναφέρθηκε

στην παράδοση που μετέφεραν οι πρόσφυγες, Μικρασιάτες και Πόντιοι. Μίλησε για τα σκληρά αντίποινα του φασισμού και του ναζισμού με ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών, αλλά και τις φοβερές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Μνημόνευσε τους μακαριστούς αρχιμανδρίτες Βενέδικτο Πετράκη και Απόστολο Φαφούτη και τον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Παπαποστόλου, οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά στο Αγρίνιο.

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ανέφερε ότι «σε αυτήν την πόλη που συνδυάζει τον πόνο, το μαρτύριο και την δημιουργικότητα είναι πρόκληση να εργασθή κανείς ποιμαντικά, γιατί συνδυάζει όλες τις δυναμικές αντιθέσεις, δηλαδή συνδυάζει την αστική με την αγροτική συνείδηση, την τέχνη με την επιστήμη, την θεολογία με τον ουμανισμό, την κοινωνιολογία με τον υπαρξισμό και πολλά άλλα».


Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνέ,

Σεπτή των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος χορεία,
Κύριοι Βουλευτές,
Κ. Περιφερειάρχα,
Κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριε Δήμαρχε της Πόλεως Αγρινίου,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Αγαπητοί φορείς των Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών, Εκπαιδευτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστικών Αρχών,
Τίμιον Πρεσβυτέριον, Χριστού διακονία, ευλαβείς μοναχοί και μοναχαί, ευλογημένε λαέ του Κυρίου.

Ήδη, από χθες το απόγευμα, με την ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και με την σημερινή, πρωινή Ενθρονιστήρια Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό, περατώθηκε με τη βοήθεια του Θεού η Τοποτηρητεία μου. Όμως και στην σημερινή υποδοχή του νέου Μητροπολίτου στο Αγρίνιο εκπροσωπώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μεταφέρω τις ευχές του στον Μητροπολίτη για την εκκλησιαστική του διακονία και στους κληρικούς, τους άρχοντες και τον λαό της πόλεως του Αγρινίου να έχουν την κατ’ άμφω υγεία και όλοι να έχουμε εκκλησιαστικό φρόνημα, σεβόμενοι το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας.

The post Ναυπάκτου Ιερόθεος σε Αιτωλίας Δαμασκηνό: Το Αγρίνιο είναι πόλη πονεμένη, μαρτυρική και δημιουργική – Βίντεο appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα