Μητρόπολη Δημητριάδος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη Μικρασιατική Καταστροφή
Ο Σεπτέμβριος είναι πάντοτε ο μήνας μνήμης του μικρασιατικού και ευρύτερα του προσφυγικού Ελληνισμού, κατεξοχήν όμως εφέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.
Όπως είναι γνωστό, η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.
Όλες οι Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τό επόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου θα τελεστεί η Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ, συνοδευόμενη από επετειακές Εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:30-20:00 θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Θα τελεστεί Αρτοκλασία και τον θείο Λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στη συνέχεια, στις 20:15, στο Προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, θα λάβει χώρα η κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Εκδήλωση θα περιλαμβάνει αρχικά ομιλία του γνωστού ιστορικού και συγγραφέα κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι Καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιμελείται την σελίδα ιστορίας της κυριακάτικης Καθημερινής. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922».
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, όπου θα ακουστούν Τραγούδια που αποτυπώνουν την τραγωδία της Καταστροφής, την προσφυγιά αλλά και το πολιτιστικό μεγαλείο της Σμύρνης. Με την συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, η Χορωδία το Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι. Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», σε διδασκαλία του Δημήτρη Χατζηγεωργίου και ο γυναικείος Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» σε διδασκαλία της Δρ Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη συμπράττουν τραγουδώντας αυτή τη φορά μικρασιάτικες μελωδίες. Σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Αγροκώστας, ενώ αφηγητής θα είναι ο Νίκος Βαραλής.
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 7:00-10:30 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί και ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες.
Στις 10:30 θα λάβει χώρα ειδική Επιμνημόσυνη Ακολουθία, με την παρουσία των αρχών της πόλης και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του προαυλίου του Ιερού Ναού.
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Αμέσως μετά, στίς 11.00 π.μ., το επετειακό αυτό πρωινό θα ολοκληρωθεί με ένα σημαντικό και συμβολικό γεγονός, τον Αγιασμό Θεμελιώσεως Ιερού Ναού επ´ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο μικρός αυτός Ναός θα ανεγερθεί σε οικόπεδο πού δώρισε ο Δήμος βόλου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και το οποίο βρίσκεται κόντα στην Ευαγγελίστρια, στην οδό Προύσης, ανάμεσα στις οδούς Εφέσου και Μαγνησίας. Το εγχείρημα αυτό οφείλεται σε πρωτοβουλία των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων που απηύθυναν αίτημα στον Δήμαρχο Βόλου να δωρηθεί χώρος για αυτόν τον σκοπό, και στην ανταπόκριση του Δήμου και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των μελετών και αδειών, το έργο της ανέγερσης ενός Ναού αφιερωμένου στον Άγιο της Μικρασίας θα ξεκινήσει συμβολικά την ημέρα της εορτής του σφραγίζοντας την επέτειο των 100 χρόνων από το μαρτύριό του.
Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής στις 18:30 θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Χρυσόστομο.
ΕΚΘΕΣΗ : Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΥΠΟ
Παράλληλα, από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου μέχρι την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας Έκθεση με θέμα «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ», που συνδιοργανώνεται με τον Τομέα Νεότητος και Πολιτισμού του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας και το Istituto Ellenico di Cultura – Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού του Μιλάνου. Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από τη ματιά των Σμυρνοιταλών τους διωγμούς στη Μικρά Ασία και την καταστροφή του 1922. Στην έκθεση συμβάλει το Istituto storico don Policarpo Scagliarini παραχωρώντας εκθέματα από τις πολύτιμες συλλογές τους. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο υπεύθυνος του Τομέα Αρχιμ. Βαρνάβας Σαράτσης, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού του Μιλάνου κ. Νικόλαο Φράγκο. Η Ἐκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
The post Μητρόπολη Δημητριάδος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη Μικρασιατική Καταστροφή appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λέσβος: «Βράζουν» με καθηγητή που κατηγορούν ότι αυνανιζόταν μέσα στην τάξη μπροστά σε μαθητές του
- Αριστοτέλης Ωνάσης: 11 σοφά λόγια για τα λεφτά, τις γυναίκες και την Ελλάδα
- Βρέθηκε η επιστημονική συνταγή για να πάψουν να κλαίνε τα μωρά τα βράδια
- Έπαιζε PlayStation στο σαλόνι του και τον χτύπησε κεραυνός – Οι φωτογραφίες από το νοσοκομείο
- Κρήτη: Πατέρας έδειρε την 15χρονη κόρη του με ξύλο γιατί άργησε... δύο λεπτά - Χτύπησε και γείτονα
- Άγιοι Ισίδωροι: Ουρές πιστών μέχρι τα ξημερώματα για τον «θαυματουργό» σταυρό
- Ζέτα Μακρυπούλια: Εκνευρίστηκε με παίκτρια του Ρουκ Ζουκ – Τα νεύρα σου Σοφάκι μου…
- Γκίλμπερτ Αρίνας: «Χολή» ξανά για Αντετοκούνμπο - «Παίζει χωρίς μυαλό, μόνο με το σώμα»
- Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Ολυμπιακός: Δυο μεταγραφές ακόμη…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Μέγας Αντώνιος: Ο αληθινά ελεύθερος
- Μητρόπολη Δημητριάδος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη Μικρασιατική Καταστροφή
- Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης θα ισχύει για πολλούς αιώνες ακόμη
- Πέτρας Γεράσιμος: Ο Εσταυρωμένος Χριστός προσμένει στη ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά Του όλους τους ανθρώπους
- Τελευταία Νέα dogma
- Μητρόπολη Δημητριάδος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη Μικρασιατική Καταστροφή
- Πέτρας Γεράσιμος: Ο Εσταυρωμένος Χριστός προσμένει στη ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά Του όλους τους ανθρώπους
- Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης θα ισχύει για πολλούς αιώνες ακόμη
- Μέγας Αντώνιος: Ο αληθινά ελεύθερος
- Ενθρόνιση νέου Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου (ΦΩΤΟ)
- Στην Κάσο ανήμερα τη γιορτή του Σταυρού για το πανηγύρι του αποκαλόκαιρου
- Κ. Σακελλαροπούλου: Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μετέτρεψαν τον σπαραγμό σε μοχλό επιβίωσης και αναγέννησης
- Γεροντικό: Όσοι γνωρίζουν το Θεό
- Χειροτονία Ιεροδιακόνου στη Λέρο (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)
- Μέγας Αντώνιος: Η ψυχή απέναντι στην κακία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιατρική Σχολή Αθηνών: Κίνηση υψηλού συμβολισμού η δωρεά από τον Κώστα Καζάκο του σώματός του
- Φιλική ισοπαλία για την ΑΕΚ Β’
- Ιμπραΐμοβιτς: «Αν δω κάποιον πιο δυνατό από εμένα, τότε θα αποσυρθώ»
- Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε νωρίτερα, αλλά το ταξίδι θα συνεχιστεί! (video)
- Μέλη του “Παρίσι 2024” στην Ελλάδα
- Βατούτιν «Ο Μπερτομέου ήταν ο ηγέτης του διασυλλογικού ευρωπαϊκού μπάσκετ»
- Φωκίδα: «Εξαφάνισαν» τον ελαιώνα και τον έκαναν καυσόξυλα – Σε σοκ από τις εικόνες ο άτυχος αγρότης
- Κρήτη: 29χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές
- WhatsApp: Πώς μπορείς να κρύψεις μια συνομιλία