Επίσκεψη ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ»

15:28 27/4/2021 - Πηγή: dogma

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην είσοδο της Δομής ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, τον οποίο πλαισίωναν ο πρόεδρος της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της δομής ανέμεναν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, η Ειδική Γραμματέας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Διευθυντής του

Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδος κ. Rocco Gianlucca.

Τους υψηλούς επισκέπτες καλωσόρισε εκ μέρους της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» ο Γενικός Διευθυντής Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, ο οποίος και παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό των δράσεων του φορέα και του τρόπου λειτουργίας των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός ολιγόλεπτου βίντεο με το σύνολο των δομών που λειτουργεί η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» στην Ελλάδα. Την εκδήλωση πλαισίωσε ένας μικρός φιλοξενούμενος που διαμένει σε δομή της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ», ο οποίος ερμήνευσε στο βιολί ένα παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι και ένα της χώρας καταγωγής του.

Στη συνέχεια ο π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης ξενάγησε στους χώρους της δομής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Στον εξωτερικό χώρο της Δομής τους ανέμενε μία ολιγομελής ομάδα από τα φιλοξενούμενα παιδιά, με τους οποίους είχαν την ευκαιρία οι δύο υψηλοί προσκεκλημένοι να συνομιλήσουν και να ακούσουν τις εμπειρίες των μικρών παιδιών από τη διαμονή τους στη χώρα μας, τον τρόπο που έφτασαν στην Ελλάδα και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Οι ανήλικοι πρόσφυγες εξέφρασαν δε την χαρά τους για την ευκαιρία αυτής της μοναδικής συνάντησης, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους προς την Εκκλησία της Ελλάδος για την φιλοξενία και την φροντίδα που τους παρέχει.

Με το πέρας της επισκέψεως η Εξοχοτάτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ με τον Μακαριώτατο, στη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων της AMKE «Συνύπαρξις». Εδώ που φιλοξενούνται παιδιά, τα οποία έχουν περάσει ιδιαίτερες δυσκολίες για να φτάσουν στην πατρίδα μας, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον. Είδα με συγκίνηση την αγάπη και την φροντίδα με την οποία τα παιδιά αντιμετωπίζονται. Είναι καθήκον όλων μας να αποδείξουμε ότι η αγάπη και η φροντίδα στο συνάνθρωπο δεν έχουν σύνορα.

Οφείλω ένα ευχαριστώ στον Μακαριώτατο και στους συνεργάτες του, γιατί στην πράξη αποδεικνύουν στη «Συνύπαρξη» τη μεγάλη αξία αυτών των αρχών. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες της εποχής λόγω της πανδημίας και των οικονομικών προβλημάτων, θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά μας. Η δομή αυτή το αποδεικνύει και μας δείχνει τον δρόμο και την αξία της αλληλεγγύης».
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος δήλωσε:

«Και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεται να είμαστε σήμερα εδώ. Σε όσα είπε η κυρία Πρόεδρος συμφωνώ και τα προσυπογράφω. Είναι πίστη της Εκκλησίας διαμέσου των αιώνων, ότι δεν υπάρχουν πράγματα που να χωρίζουν τους ανθρώπους. Αυτές είναι επινοήσεις των ανθρώπων. Εμείς έχουμε υποχρέωση να αγαπούμε τον κάθε άνθρωπο, όποιο χρώμα κι αν έχει, όπου κι αν βρίσκεται. Αυτό γίνεται στις δομές της Εκκλησίας και πιστεύω ότι είναι ένα από τα αξιόλογα έργα για τη διακονία Της. Η συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα με την Πολιτεία είναι απαραίτητη. Οι δύο θεσμοί σήμερα – η Πολιτεία που εκπροσωπεί η κυρία Πρόεδρος και η Εκκλησία – πρέπει να συνεχίσουμε για το καλό αυτών των παιδιών, αλλά και του κόσμου γενικότερα».

Φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

The post Επίσκεψη ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκεψη ΠτΔ, Αρχιεπισκόπου, Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ,episkepsi ptd, archiepiskopou, domi filoxenias asynodefton anilikon prosfygon synyparxis