«Ξεχάστε την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς οριστική λύση στο όνομα»

18:33 18/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το κρατίδιο δεν μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να μπει στη Συμμαχία με προσωρινό όνομα, απάντησε

ξεκάθαρα «όχι». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ παρά μόνο να επιλύσει τη διαμάχη. Δεν υπάρχει plan b. Οι σύμμαχοι, όμως, έχουν συμφωνήσει ότι εάν λυθεί το ονοματολογικό τότε θα προσκαλέσουν τη χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το μομέντουμ και τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επίλυση του Σκοπιανού.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο Δανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στη γειτονική χώρα για διήμερη επίσκεψη, συνεχάρη τη χώρα για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα αλλά κατέστησε σαφές ότι η είσοδος στο ΝΑΤΟ συνδέεται με την επίλυση της ονοματολογικής διαμάχης.

«Θέλω να είμαι ειλικρινείς μαζί σας. Κάνετε μεγάλη πρόοδο αλλά είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι η Συμμαχία λαμβάνει αποφάσεις με βάση τη συναίνεση των μελών της. «Εάν μια χώρα διαφωνεί, τότε δεν υπάρχει απόφαση. Το έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά. Ελπίζω να λυθεί το ονοματολογικό», είπε ο ίδιος, που σημείωσε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η ευελιξία.

Εξήγησε δε ότι δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να λύσει τη διαφωνία, καθώς αυτή είναι μια διαδικασία που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη. Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως η «πόρτα» του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε πως απαιτείται σκληρή δουλειά.

Keywords
Τυχαία Θέματα