Τέλος το «λουκέτο» στην κυβέρνηση Τραμπ

09:40 23/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Tέλος στο «λουκέτο» στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τον νόμο για την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου.

Έτσι τερματίστηκε η αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες.

Η συμβιβαστική πρόταση είχε υιοθετηθεί νωρίτερα κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους,

προκειμένου να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών που κράτησε τρεις ημέρες, εξαιτίας κυρίως της σύγκρουσης για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (με 266 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά) το νομοσχέδιο που προβλέπει την προσωρινή χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου. Απομένει πλέον να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη έκανε λόγο περί μιας «νίκης», σχολιάζοντας τον συμβιβασμό μεταξύ της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας με τους δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας Παιδιών (CHIP) αλλά δεν συμπεριέλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των «Ονειροπόλων» –των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά– από την απέλαση, όπως αξίωναν οι δημοκρατικοί. Οι ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν να έχει διευθετηθεί το πρόβλημα εντός ημερών.

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η επίτευξη του συμβιβασμού, ο Τραμπ έκανε λόγο περί μιας «νίκης» και εξέφρασε την «ικανοποίησή του» διότι οι δημοκρατικοί «αποφάσισαν να φανούν λογικοί», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του την οποία ανέγνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Keywords
Τυχαία Θέματα