Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος

20:30 1/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Η σημερινή ημέρα βρίσκει τους γάλλους στους δρόμους, καθώς μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων βγήκαν να διαδηλώσουν κατά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος εισαγωγής στα γαλλικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Τα «μπακαλορεά» είναι ένας μεγάλος διαγωνισμός, παρόμοιος με τις πανελλήνιες εξετάσεις όπου οι μαθητές κρίνονται στις γνώσεις τους με σκοπό να πάρουν το απολυτήριο αλλά και να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ανάλογα με τα γραπτά

τους.

Οι γάλλοι, βγήκαν στους δρόμους με πανό «Όχι στην επιλογή!» και «Όχι στους φραγμούς για την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, από το Παρίσι και τη Λιλ μέχρι τη Μασσαλία και τη Λυών, μπλόκα των απεργών σχηματίσθηκαν νωρίς το πρωί έξω από πολλά λύκεια. Πολλά πανεπιστήμια συμμετέχουν επίσης με συνεχή ραντεβού των φοιτητών για πορείες.

Στο Παρίσι η πορεία ξεκινάει νωρίς το απόγευμα με κατάληξη έξω από το ιστορικό κτίριο της Σορβόννης. Μια νέα κινητοποίηση προβλέπεται για τις 6 Φεβρουαρίου.

Η μεταρρύθμιση της παιδείας θεωρείται από τις πλέον δύσκολες, ενώ πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν λυγίσει εξαιτίας της. Υπουργοί έχουν επίσης παραιτηθεί, αποσύροντας τα σχέδιά τους. Επί Μιττεράν το 1984, επί Σιράκ το 1998, αλλά και επί Σαρκοζί το 2005.

Από την έκταση της σημερινής θα φανεί πόσο ισχυρό θα είναι το «μπρα ντε φερ» και εάν θα λυγίσει ή όχι η κυβέρνηση Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα