Στο Γουδή ο «Τίγρης» (για διαιτησία και ΟΑΚΑ)

20:59 16/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Θα κρίνει η διαιτησία τον φετινό τίτλο; ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν προβάδισμα στη μάχη για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Όσο όμως κορυφώνεται η αγωνία και μειώνονται οι αγωνιστικές, τόσο μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις διαιτητικές αποφάσεις.

Η συμμαχία Μελισσανίδη – Σαββίδη περνά από πολλές φάσεις. Όσο και αν τους δένει η κοινή καταγωγή (Πόντος), όσο και αν κοινή τους επιδίωξη ήταν ν’ ανατρέψουν την παντοκρατορία του Ολυμπιακού,

έρχεται η ώρα που μάχονται ο καθένας για την ομάδα του, προκειμένου να φθάσει στην κατάκτηση τίτλων.

Το μήνυμα του Κυπέλλου της περασμένης σεζόν ήταν ισχυρότατο. Ο ΠΑΟΚ στον επεισοδιακό τελικό του Βόλου κατέκτησε το τρόπαιο με γκολ από εμφανή θέση οφσάιντ που πέτυχε στο 81΄ ο Πέδρο Ενρίκε με καρφωτή κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τσίμιροτ. Η ΕΠΟ είχε τοποθετήσει έξι διαιτητές στο ματς. Τον Γιώργο Κομίνη από τη Θεσπρωτία, με βοηθούς τον Χρήστο Μπαλτά (Αχαΐας) και Γιώργο Καλφόγλου (Θεσπρωτίας), 4ο τον Χαράλαμπο Καλογερόπουλο (Αθήνας), κι επιπρόσθετους βοηθούς τούς Τάσο Σιδηρόπουλο (Δωδεκανήσου) και Δημήτρη Θάνο (Γρεβενών). Ορίστηκαν όλοι αυτοί, κι όμως ο τελικός κρίθηκε από τη διαιτησία.

Είχε προηγηθεί ο δεύτερος ημιτελικός ΠΑΟΚΠαναθηναϊκού, όπου έγινε η ανατροπή του 2-0 της Λεωφόρου με διαιτητή τον Δραμινό Γιώργο Κύζα. Ο Παναθηναϊκός είχε εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας αναφορά σε διαιτητική σφαγή από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ΕΠΟ. Στάθηκε μάλιστα σε οκτώ κραυγαλέες φάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις στα πρώτα 19 λεπτά!! (ανατροπή του Κλωναρίδη εντός περιοχής, δεν δίνεται πέναλτι, κανένα φάουλ του Μολέντο στον Πρίγιοβιτς στη φάση του πρώτου γκολ, κλοτσιά του Βαρέλα στον Μπεργκ εντός περιοχής, και πάλι δεν δίνεται πέναλτι, ο Ουάρντα επιχειρεί να χτυπήσει με κουτουλιά τον Κλωναρίδη και δεν παίρνει ούτε κάρτα).

Οι καταγγελίες Βιγιαφάνιες

Η διαιτησία του Κύζα αναμοχλεύτηκε από τον Λούκας Βιγιαφάνιες, αμέσως μετά τη μετακίνησή του από τον Παναθηναϊκό στην Αλάνιασπορ. Ο Αργεντινός επιθετικός τόνισε ότι το παιχνίδι ήταν κανονισμένο από τη διαιτησία!

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Λούκας Βιγιαφάνιες, έβγαλε τα εσώψυχά του:

«Ξεκάθαρα η διαιτησία επηρέασε. Εμείς, τις μέρες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης, ξέραμε ότι οι διαιτητές θα ήταν μαζί τους. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τέτοια πράγματα, αλλά είναι κρίμα μια τόσο όμορφη χώρα, με τόσο όμορφο κόσμο, με τόσο όμορφο ποδόσφαιρο, να έχει τέτοια πράγματα. Να προσπαθείς με πονηριά να ξεγελάσεις τους διαιτητές, με “κανονισμένα” παιχνίδια, με διαιτητές να σφυρίζουν υπέρ της μίας μόνο ομάδας. Είναι κρίμα. Αυτό το ματς, όπως νομίζω όλοι ξέρουν, ήταν κανονισμένο από τους διαιτητές. Ένιωσα ανίκανος. Σαν να μου πήραν τη δύναμη. Είναι πολύ άσχημο. Είναι άσχημα σε μια τέτοια χώρα να υπάρχουν αυτά τα πράγματα».

Το μήνυμα Μελισσανίδη

Τα όσα έγιναν την περασμένη σεζόν στο Κύπελλο και όσα συμβαίνουν την τρέχουσα περίοδο στο πρωτάθλημα, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ζήτησε και συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Βίτορ Μέλο Περέιρα στην ΚΕΔ.

Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το περιβάλλον του, ζήτησε από τον αρχιδιαιτητή ισονομία, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Θέλουμε το 50-50 για εμάς και για όλους τους άλλους».

Η αντίδραση του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν αφορούσε βέβαια τον Παναθηναϊκό, ούτε καν τον Ολυμπιακό στο… «όλους τους άλλους». Πήγαινε κατευθείαν στον ΠΑΟΚ, καθώς τις τελευταίες αγωνιστικές τείνει να γίνει ανέκδοτο το «Κι εγώ δεν κάλυπτα τον Πέλκα», εκ του «Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη», καθώς ο διεθνής επιθετικός του ΠΑΟΚ σκοράρει από εμφανείς θέσεις οφσάιντ που δεν υποδεικνύουν οι βοηθοί και δεν καταλογίζουν οι διαιτητές.

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο ματς με τον Ατρόμητο ο Πέλκας δέχεται την ασίστ-τακουνάκι του Σάκχοφ και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Μίρκοβιτς, κάνοντας το 1-0 για τον ΠΑΟΚ στο 19΄. Ο πρώτος βοηθός Κούλα Χασάν από την Ξάνθη δεν είδε ότι ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ. Λίγες ημέρες αργότερα στα Γιάννινα, ο Πέλκας άνοιξε το σκορ με τον ίδιο τρόπο. Από θέση οφσάιντ που είδαν όσοι ήταν στο γήπεδο, εκτός από αυτόν που ήταν εξουσιοδοτημένος από την ΕΠΟ να ελέγχει την περιοχή του ΠΑΣ…

Για τον λόγο αυτό ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στην επίσημη παράστασή του, δεν ζήτησε να έχει μόνο η ΑΕΚ αντιμετώπιση 50-50 από τους διαιτητές αλλά και οι άλλες ομάδες. Γιατί, αν είναι να συνεχίσουν έτσι οι άρχοντες των αναμετρήσεων, μάλλον ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός. Με τη βούλα της ΕΠΟ.

Παράλληλα, επειδή η προκήρυξη για το Κύπελλο ουσιαστικά αφήνει τον Γραμμένο να ορίσει για τον τελικό όποια έδρα θέλει, ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι ο τελικός θα γίνει στο ΟΑΚΑ.

Άλλα… τραβήγματα για ΠΑΟΚ

Στο Αγρίνιο στις 28 Ιανουαρίου ο Βαρέλα κέρδισε πέναλτι τρία λεπτά πριν από την εκπνοή του αγώνα, και ο ΠΑΟΚ με το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Πρίγιοβιτς πήρε τους τρεις βαθμούς. Η ισοπαλία έγινε νίκη, κι έτσι ο «δικέφαλος του βορρά» απέκτησε το προβάδισμα των δύο πόντων από την ΑΕΚ. Στο πέναλτι που καταλόγισε ο Θάνος υπήρξε τράβηγμα από τον Μιχάι στον Βαρέλα, αλλά σε αντίστοιχο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης σε πολύ πιο… παρατεταμένα τραβήγματα ο διαιτητής Στέφανος Κουμπαράκης δεν είδε τίποτα. Ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα τραβήγματα πρέπει να τιμωρούνται, αφού είναι παράβαση. Όταν ο διαιτητής κάνει μία σύσταση για τα τραβήγματα, δεν υπάρχει δεύτερη. Στον εν λόγω αγώνα, υπάρχουν δύο τραβήγματα του Παπάζογλου στον Λαμπρόπουλο, που είναι πέναλτι. Ωστόσο, και ο επόπτης Κούλα Χασάν έχει κάνει δύο λάθη, που κόβει επιθέσεις της ΑΕΚ».

Ο Κούλα Χασάν, που δεν βλέπει ότι ο Πέλκας είναι σε θέση οφσάιντ, από την άλλη βλέπει εκτεθειμένους τους παίκτες της ΑΕΚ που καλύπτονται… Σε αντίστοιχο παιχνίδι ΠΑΟΚ – Ατρόμητου (30 Ιανουαρίου 2016) στο πρωτάθλημα, ο «δικέφαλος του βορρά» ισοφαρίζει σε 1-1 με τον Μακ να είναι σε θέση οφσάιντ και τον βοηθό Κούλα Χασάν να μη βλέπει τίποτα. Οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ, αλλά ο Λαζαρίδης στο β΄ μέρος ισοφάρισε.

Ο Ατρόμητος έχει ζητήσει τη διαγραφή από τους πίνακες του βοηθού από την Ξάνθη, καθώς επαναλαμβανόμενη σύμπτωση… Οι οπαδοί της ομάδας του Περιστερίου στον επαναληπτικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ τρόλαραν τον Κούλα Χασάν, αλλά η ουσία είναι πως στον ημιτελικό πέρασε ο «δικέφαλος του βορρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα