Ψηφιακή η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

19:18 5/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Ο σχεδιασμός προχωρά και τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νέου ψηφιακού δημοσίου είναι γεγονός. Ο τελικός στόχος δεν είναι παρά ένας: όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία, όσο το δυνατόν λιγότερη εμπλοκή, όσο το δυνατόν λιγότερη πελατειακή νοοτροπία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Στην επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ψηφιακού Δημοσίου. Μάλιστα με την έγκριση της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος τεχνικής βοήθειας,

ξεκίνησε και επίσημα λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2017 και η νέα φάση της ελληνογαλλικής συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας.

Όπως έκανε γνωστό η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, «ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, ενέργειες και δράσεις για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Και από την άλλη, έργα για την δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσα από τα οποία πετύχαμε και εξοικονόμηση πόρων».

Κωδικοποίηση νομοθεσίας και απλούστευση διαδικασιών

Το δεύτερο σχέδιο περιέχει εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση, όπως η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και οι απλουστεύσεις διαδικασιών. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία του πολίτη, αλλά να μπορεί να κάνει ψηφιακά όλες τις απαραίτητες συναλλαγές του με το Δημόσιο.

«Η πολιτική βούληση για την επόμενη, ψηφιακή μέρα της Δημόσιας Διοίκησης είναι δεδομένη. Όπως και η συμβολή όλων σας, της Expertise France, της SRSS και, φυσικά, των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, την οποία θεωρούμε καθοριστική. Είμαι πεπεισμένη ότι, μέσα από την δημιουργική σύμπραξη των δυνάμεων όλων μας, θα πετύχουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, για να βαδίσει στην νέα εποχή», τόνισε η υπουργός.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, την τεχνική υποστήριξη προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συνεχίσει να προσφέρει ο φορέας του γαλλικού Δημοσίου «Expertise France», με την εποπτεία της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος η ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Μεταξύ άλλων, στόχος του υπουργείου είναι και η ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενός σημαντικού έργου στον τομέα των ψηφιακών έργων υποδομής, δεδομένου ότι θα δώσει την δυνατότητα να παρέχονται αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε 34.000 σημεία της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τόσο την σημαντική εξοικονόμηση πόρων, όσο και τις υψηλές επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Αν και το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Δημοσίου φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Απώτερος στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και να διασυνδεθούν μεταξύ τους, με στόχο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται στον μικρότερο δυνατό χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αρχή έγινε με την αναβάθμιση του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή». Με αφετηρία την «Απογραφή», υλοποιήθηκε το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την επιτάχυνση διοικητικών μεταβολών (αποσπάσεις, μετατάξεις), με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Με ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας που όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Αξιολόγηση και e-ΚΕΠ

Για το 2018 γίνεται ψηφιακή και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, επιταχύνοντας την διαδικασία και περιορίζοντας το γραφειοκρατικό κόστος. Αρχές του νέου έτους ξεκινά η διαδικασία για την υλοποίηση του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS). Εξορθολογίζονται και ψηφιοποιούνται δηλαδή πλήρως όλες οι διαδικασίες που αφορούν τους ανθρώπους της διοίκησης: την πρόσληψη, την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, τις μετακινήσεις τους, την εκπαίδευσή τους, την επιμόρφωσή τους, τις εκθέσεις αξιολόγησης, όλα τα δεδομένα του υπηρεσιακού φακέλου των υπαλλήλων, με τις απαραίτητες δικλείδες ασφάλειας και προστασίας αυτών.

Επίσης, δρομολογείται άμεσα η απλοποίηση και ψηφιοποίηση δεκάδων διαδικασιών που επηρεάζουν άμεσα πολίτες και επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την υλοποίηση αυτών των διαδικασιών χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.

Παράλληλα σχεδιάζεται και υλοποιείται από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την μετάβαση στο ψηφιακό ΚΕΠ (e-kep). Ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα σχεδιάζονται δράσεις, όπως είναι:

– Η βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών των ΚΕΠ.

– Η ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών.

– Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Ο σχεδιασμός θέλει με ορίζοντα το 2020, να έχει συντελεστεί η επιθυμητή διασύνδεση των μητρώων, με στόχο τόσο την μείωση της γραφειοκρατίας όσο και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε –μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε.– ψηφιακό αποθετήριο (κόμβο), που θα φιλοξενεί με ασφάλεια και θα υποστηρίζει όλες τις δημόσιες, υπολογιστικές εφαρμογές, το G-Cloud. Στο οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνει πλέον το σύστημα «Διαύγεια», που αναβαθμίστηκε και με υποδομές G-Cloud.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ενεργά η ενσωμάτωση και διευρυμένη χρήση των ψηφιακών υπογραφών στη δημόσια διοίκηση, έχοντας ήδη εκδώσει 53.540 πιστοποιητικά προς υπαλλήλους και ιδιώτες.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΠ, ΩΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ
ΑΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα