«Ψίχουλα» το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους
«Ψίχουλα» θα είναι το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους τo 2018 αφού αυτό πέφτει στα 35 ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 1500 συνταξιούχοι το χάνουν τελείως ενώ από το 2019 καταργείται οριστικά.
Το μικρό αυτό επίδομα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το παίρνουν χαμηλοσυνταξιούχοι με συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ.
Καταβάλλεται σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων – πλήν ΟΓΑ – στον Ε.Φ.Κ.Α. οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ως εξής:
Οι προϋποθέσεις
Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.
στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και για το λόγο αυτό για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2018 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, συνολικά ΕΚΑΣ και αντισταθμιστικά μέτρα θα εισπράξουν 247.000 δικαιούχοι εντός του 2018. Από αυτούς οι 236.600 θα λάβουν τα 35 ευρώ μηνιαίως.
Άλλοι 1.630 με αναπηρία 80% και άνω θα λάβουν 230€, ενώ 8.800 σύζυγοι συνταξιούχων θα πάρουν ως αντισταθμιστικά οφέλη 35€ το μήνα, επειδή χάνουν και οι δυο το ΕΚΑΣ. Ωστόσο, αυτοί που χάνουν εντελώς το επίδομα εντός του 2018 είναι λιγότεροι από 2.000 συνταξιούχοι.
Να σημειωθεί ότι, εντός του 2017, οι δικαιούχοι ήταν 245.000, καθώς 1.100 έπαιρναν βοήθημα 28,75€, άλλοι 10.500 λάμβαναν 57,50€, άλλοι 22.600 εισέπρατταν 76,68€, 12.600 έπαιρναν 86,25€ και 187.800 συνταξιούχοι λάμβαναν ΕΚΑΣ 115€. Επιπρόσθετα υπήρχαν και 1.630 που λάμβαναν ποσό 230€ ως ανάπηροι 80% και άνω, όπως και 8.800 σύζυγοι που έπαιρναν αντισταθμιστική παροχή 28,75€ – 115 ευρώ επειδή στο ζευγάρι έχασαν και οι δυο συνταξιούχοι ταυτόχρονα το βοήθημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτη ανατροπή: Ζωντανός στη Βουλγαρία ο Άλεξ;
- Αυτό είναι το αυτοκίνητο που σκότωσε την Ηλιάνα Σταμαδιάνου
- Χιόνια στην Αττική τα επόμενα 24ωρα - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει
- Έσπασαν τα ισόβια για την 62χρονη που έκαψε τον άντρα της
- Στα λευκά ολόκληρη η χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική και μέσα στην Αθήνα
- Άγριο ξύλο μέσα σε τουριστικό λεωφορείο που ξεκίνησε από την Πάτρα με προορισμό το Μπάνσκο
- Πώς αντέδρασε ο Αρετόπουλος για το κακώς ακυρωθέν γκολ του Κουρμπέλη
- Τραγωδία: Έτσι σκοτώθηκε η Ηλιάννα Σταμαδιάνου [εικόνες]
- Ξέρεις το μυστικό για να διατηρήσεις τη φέτα για μήνες;
- Έρχονται μηνιαίοι λογαριασμοί από τη ΔΕΗ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iApopsi
- Απίστευτο: Δείτε πόσα κιλά έχασε ο Δημήτρης Σταρόβας
- «Άσπρισε» χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική και μέσα στην Αθήνα
- «Ψίχουλα» το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους
- Νέες δύσκολες ώρες για τον Βασίλειο Κωστέτσο
- Κάτοικος Ριζούπολης ο Ντίντακ
- Τέρμα τα γκάζια από την Αλεσάντρα Αμπρόσιο (βίντεο)
- Ένα λαθάκι κάναμε είπε ο Αρετόπουλος στους πράσινους
- Τελευταία Νέα iApopsi
- «Ψίχουλα» το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους
- Η Παρί δίνει 170 εκ. ευρώ για Μιλίνκοβιτς
- «Οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται από σφαίρες και βόμβες»
- Χρήμα με… ουρά στους διαιτητές
- Τέρμα τα γκάζια από την Αλεσάντρα Αμπρόσιο (βίντεο)
- «Άσπρισε» χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική και μέσα στην Αθήνα
- Απίστευτο: Δείτε πόσα κιλά έχασε ο Δημήτρης Σταρόβας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πειθαρχική έρευνα για την επίθεση στον Νίκο Μαζιώτη
- Συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης Μπράουτερ
- Ο εκλογικός διχασμός ευνοεί τον Ραχόι
- Λειτουργεί το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα στον Ε65
- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι πιλότοι της Ryanair στη Γερμανία
- Επίθεση Παππά στον Στουρνάρα: Το μόνο θετικό είναι πως έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών
- Βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών: Δικαστές και Εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κατά της κυβέρνησης
- Σέρρες: Συνελήφθη 14χρονος που είχε "ρημάξει" μαζί με νεαρούς συνεργούς του σπίτια και κατάστημα
- Οδηγός αυτοκινήτου επιχείρησε να σκοτώσει ποδηλάτη-Τον πέταξε στο οδόστρωμα (βίντεο)
- Oι Unicef βραβεύει τις τρεις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς