«Παύει να είμαστε ουραγοί- Ιδρύουμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό»

Προ των πυλών είναι η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά.«Το Διάστημα μας αφορά. Και δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του, τις προσεχείς εβδομάδες, φέρνουμε στο Κοινοβούλιο την Εθνική Διαστημική Νομοθεσία. Παύουμε να είμαστε ουραγοί. Προχωράμε στην ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Στέλνουμε μήνυμα πως η Ελλάδα

αλλάζει»

Και συμπλήρωσε: «Με την ίδρυση του ΕΔΟ στέλνουμε ισχυρό και ηχηρό μήνυμα πως η χώρα αλλάζει σελίδα. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους. Και αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατό χωρίς την αξιοποίηση του Διαστήματος».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, «συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας». Όπως είπε, «οι άνθρωποι και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει».

«Παύουμε να είμαστε ουραγοί», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε τις τεχνολογίες το αύριο σήμερα για όλους. Να μη μείνει κανένας Έλληνας πίσω σε σχέση με την τεχνολογία».

Ειδικότερα ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη προτεραιοποίησης των αναγκών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων μέσω συνεργειών, προκειμένου οι τεχνολογίες του διαστήματος να ενσωματώνονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας στην περιοχή της Βέροιας, όπου αξιοποιείται το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος», χάρη στο οποίο για 200.000 στρέμματα καλλιεργειών οι αγρότες λαμβάνουν εξειδικευμένες συμβουλές μέσω δορυφόρων, έχοντας καταφέρει να εξοικονομούν 30%-40% όσον αφορά το κόστος τους ανάλογα με την καλλιέργεια. «Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα φέρει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή», όπως είπε ο κ. Παππάς

«Το έλλειμμα βρίσκεται στο πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν σε πολιτικές αποφάσεις που κάνουν πιο άμεση και έγκαιρη την αντίδραση της Πολιτείας».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η ανανέωση της σύμβασης με την Hellas Sat, σύντομα θα εισέλθει στη βουλή και θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εκτίμησε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα είναι ενοικιαστής, αλλά οι δορυφορικές υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται από δορυφόρους που θα χειρίζονται ελληνικά χέρια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε. Τέλος, ανέφερε ότι μέσω ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες.

Keywords
Τυχαία Θέματα