«Νηστίσιμη» η ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

Αυτό που περίμενε η αγορά, εν προκειμένω η ρύθμιση εξόφλησης σε έως και 120 δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία, ήρθε στο παρά 1΄ του καινούργιου χρόνου. Αν, όμως, κρίνουμε από τις επίσημες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στο μέτρο, τότε τα χαμόγελα είναι περιορισμένα και… λιτοδίαιτα!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Από το πρωί της Πέμπτης η υπουργική απόφαση για την ρύθμιση οφειλών (σ.σ. με ανώτατο όριο τις €50.000) εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά Ταμεία

φέρει τις υπογραφές της υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και Τάσου Πετρόπουλου. Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το «ταβάνι» των €50.000… σκεπάζει περί τα 1,1 εκατομμύριο οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν αθροιστικά –μαζί με τις προσαυξήσεις– ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι ότι οι πρόνοιες του νομοθετήματος Αχτσιόγλου σε μικρό βαθμό φαίνεται να ανακουφίζουν τις ανάγκες εμπόρων και μικροεπιχειρηματιών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αντιδράσεις της ΕΣΕΕ που διά του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη είπε ότι τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών μένουν εκτός ρύθμισης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προανήγγειλε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε εντός του 2018 να ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. Πίσω τώρα στα της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, αυτή αφορά πιο εξειδικευμένα τις εξής δύο περιπτώσεις:

i) Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον: α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ή β) οι οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

ii) Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που «γεννήθηκαν» έως τις 31/12/2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018, ηλεκτρονικά προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση του εισοδήματος του οφειλέτη λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης.

Κριτήρια υπαγωγής
και πλήθος δόσεων

Για την υπαγωγή στην ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δεν αρκούν τα προαναφερθέντα, καθώς θα πρέπει να πληρούνται και τα παρακάτω κριτήρια:

– Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

– Για οφειλές 20.000-50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8.

Σε ό,τι αφορά το πλήθος των δόσεων, για οφειλές €3.000-€50.000 ο μέγιστος αριθμός είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως €3.000 είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης δεν μπορεί είναι λιγότερο από τα 50 ευρώ. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι για ρύθμιση οφειλών €3.000-€50.000 προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Τα «κέρδη» για
τους υπόχρεους

Εκτός από την τμηματική εξόφληση των οφειλών που δίνεται πλέον στους υπόχρεους, στα ευεργετήματα της ρύθμισης συγκαταλέγονται και:

– Ο μη υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Η χορήγηση στον οφειλέτη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

– Η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ, ΑΝ…

Η υπαγωγή οφειλών στην νέα ρύθμιση αποκλείεται, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα