Κι αν σου κάτσει… χιλιοτραγουδισμένη φάση;

21:48 19/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Σε βραδυφλεγή βόμβα έχει μετατραπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί από τους θεσμικούς παράγοντες στο άμεσο μέλλον, o κίνδυνος να εκραγεί και ν’ αφήσει συντρίμμια είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, 13 στροφές πριν από το τέλος, συνωστίζονται σε απόσταση ενός πόντου μεταξύ τους, καθώς ο πρωταθλητής έχει πάρει βραχεία κεφαλή

από τους δύο «δικέφαλους». Παράλληλα στο Κύπελλο έχουν προκύψει αγώνες υψηλού κινδύνου στην προημιτελική φάση, μια και η φιναλίστ ΑΕΚ θα συγκρουστεί σε δύο αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για ένα εισιτήριο στην τετράδα. Ο τροπαιούχος ΠΑΟΚ στον αντίποδα κληρώθηκε με τον Ατρόμητο Αθ., ομάδα που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχει ανέβει στα ύψη και κρίνονται σε υπέρμετρο βαθμό οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει στο επόμενο πέναλτι, ή ποιες θα είναι οι αντιδράσεις αν προκύψει μια απόφαση της ΕΠΟ ή των Πειθαρχικών Οργάνων που θα θίξει τα συμφέροντα μιας εκ των τριών συνδιεκδικητριών του τίτλου ομάδων.

Μέχρι πρότινος ο μη καταλογισμός ενός πέναλτι σε μια από τις αντιπάλους των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου περνούσε στα ψιλά. Πλέον όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Σε εντός έδρας ματς της ΑΕΚ o διαιτητής Στυλιαράς από την Αιτωλοακαρνανία δεν δίνει πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα στο 11΄ κι ενώ το αποτέλεσμα είναι 0-0. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είπε πως έπρεπε να δει τη φάση στο τέταρτο ριπλέι για να συμπεράνει πως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Τσιντώτας βρήκε το πόδι του παίκτη των Ιωαννίνων. Κι όμως, γι’ αυτή τη φάση ξέσπασε πόλεμος. Από τον ισχυρισμό του Γιώργου Σαββίδη, γιου του αφεντικού του ΠΑΟΚ Ιβάν, πως αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα, μέχρι στο ξέσπασμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός που άρχισε στον Στυλιαρά και τελείωσε στην κυβέρνηση.

Την ίδια αγωνιστική ο Μάνταλος στην Ξάνθη έδωσε μόλις στο 4΄ υπέρ των γηπεδούχων πέναλτι που δεν υπάρχει, σε φάση που ξεκίνησε από οφσάιντ. Ο Πλατανιάς βρέθηκε με το «καλημέρα» να χάνει. Ουδείς ασχολήθηκε με το διπλό ατόπημα…

Στην τελευταία βαθμολογική απώλεια της ΑΕΚ, στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ, ο διαιτητής Κουμπαράκης αρνήθηκε δύο φορές πέναλτι στην «Ένωση» στο 23΄, όταν ο Παπάζογλου τράβηξε και κράτησε τον αντίπαλό του και στο 79΄ σε εκ νέου μαρκάρισμα του Παπάζογλου στον Λαμπρόπουλο.

Χιλιοτραγουδισμένη φάση

Eίναι αρκετές οι περιπτώσεις που δόθηκαν λανθασμένα ή κακώς δεν καταλογίστηκαν πέναλτι στο διανυόμενο πρωτάθλημα. Ωστόσο δεν υπάρχει φάση που μπορούσε να εξελιχθεί σε χιλιοτραγουδισμένη.

Τα μάτια πλέον είναι στραμμένα και στην παραμικρή απόφαση των διαιτητών ή τις υποδείξεις των βοηθών. Άπαντες ασχολούνται μαζί τους. Αλλά όταν παίζουν οι τρεις ομάδες που κυνηγάνε το πρωτάθλημα. Γιατί διαφορετικά οι φάσεις περνάνε και φεύγουν δίχως κραυγές και ψίθυρους.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε τα… ρέστα του προκειμένου να ενισχύσει τη διανυόμενη μεταγραφική περίοδο, το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού, ενώ επένδυσε και σε προπονητή με την πρόσληψη του Όσκαρ Γκαρθία. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, που έχουν το καλύτερο υλικό των τελευταίων χρόνων, φρόντισαν να κάνουν προσθήκες στα κενά που υπήρχαν κι έτσι οι βαθμοί που τις πρώτες αγωνιστικές χάνονταν για… πλάκα, πλέον μπαίνουν στο σακούλι χωρίς απώλειες. Τις τελευταίες επτά αγωνιστικές, μετά δηλαδή τη 10η που περιλάμβανε το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0, οι τρεις συνδιεκδικητές έχουν τεράστια ποσοστά επιτυχίας στη βαθμολογική τους συγκομιδή.

Ο Ολυμπιακός μετράει μόνο νίκες. Εντός έδρας με Απόλλωνα Σμύρνης 3-1, ΠΑΣ Γιάννινα 1-0, Λαμία 2-0, κι εκτός έδρας με Κέρκυρα 3-1, Παναιτωλικό 4-1, Λάρισα 3-0 (τέρματα 16-3).

Η ΑΕΚ έχει πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Εντός έδρας κέρδισε τον Πλατανιά 3-0, την Κέρκυρα 3-1, τον ΠΑΣ Γιάννινα 3-1, ενώ σκόνταψε 0-0 στον Απόλλωνα Σμύρνης. Εκτός ΟΑΚΑ επικράτησε του Λεβαδειακού 2-0 και του Παναιτωλικού 4-1 (τέρματα 15-3).

Ο ΠΑΟΚ μετράει πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Στην Τούμπα κέρδισε Παναθηναϊκό 4-0 και Λεβαδειακό 5-0, ενώ ως φιλοξενούμενος μετά την ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη 2-2, κέρδισε την Ξάνθη 3-0, τον Πλατανιά 1-0 και την Κέρκυρα 3-0 (τέρματα 18-2).

Ποιος θα τολμήσει να αφαιρέσει βαθμούς;

Στην παρούσα φάση οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων βρίσκονται στα… κάγκελα, καθώς βλέπουν αδικίες, παρασκήνιο, εμπάθειες, στοχοποιήσεις σε βάρος των αγαπημένων τους συλλόγων. Σε αυτό το κλίμα όταν κρίνονται ή και παρεξηγούνται δηλώσεις, αποφάσεις, ποιο θεσμικό όργανο θα είναι αυτό που θα επιβάλει ποινή αφαίρεσης βαθμών για τον άλφα ή βήτα λόγο; Βαθμών που μπορεί να στερήσουν έναν τίτλο;

Ας ελπίσουμε πως δεν θα δοθούν οι ευκαιρίες να υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις που θα πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις κι εκρήξεις. Διαιτησία, Πειθαρχικά όργανα, Πολιτεία και Ομοσπονδία έχουν μπει στο μικροσκόπιο για τις όποιες κινήσεις τους. Το έργο που θα δούμε θα είναι κωμωδία ή δράμα. Σκηνές από θρίλερ θα έχει σίγουρα…

Το κλειδί ο Ατρόμητος

Άπαντες περιμένουν ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στα ντέρμπι, στις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στην Τούμπα, αλλά και του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη».

Το κλειδί ωστόσο ίσως να το κρατά ο Ατρόμητος. Οι Περιστεριώτες, που έχουν τρεις παίκτες δανεικούς από τον ΠΑΟΚ οι οποίοι όπως και στο πρωτάθλημα δεν θα αγωνιστούν ούτε στα ματς Κυπέλλου με τον «δικέφαλο του βορρά» (Αμρ Ουάρντα – Δημήτρης Γιαννούλης – Δημήτρης Χατζηισαΐας), έχουν ήδη κόψει τρεις βαθμούς από ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ο Ατρόμητος κέρδισε στο ΟΑΚΑ και στο «Καραϊσκάκη», ενώ αντίθετα έχασε 2-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Πλέον έχει στο Περιστέρι τον Ολυμπιακό στις 11 Φεβρουαρίου, την ΑΕΚ στις 26 Φεβρουαρίου και τον ΠΑΟΚ στις 17 Μαρτίου. To ευρωπαϊκό εισιτήριο που του εξασφαλίζει η τέταρτη θέση δεν χάνεται, καθώς έχει μαξιλάρι επτά πόντων από τους διώκτες του Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο. Ως εκ τούτου, ο Ατρόμητος Αθ. έχει την άνεση απώλειας βαθμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα