Επιστολή διαμαρτυρίας Πατούλη στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας

17:56 18/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Την έντονη δυσαρέσκεια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ διατυπώνει σε επιστολή που του απηύθυνε, ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο όπου ο Γερμανός ΥΠΕΣ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους ελληνικών νησιωτικών δήμων για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, ο κ. Πατούλης στην επιστολή που του απεύθυνε μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα,

δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τη θετική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

Ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά στα όσα καταγράφονται στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποδίδονται στον Γερμανό Υπουργό, υπογραμμίζει ότι «αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είναι αφενός αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης. Αφετέρου, του επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει «ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άποψη που διατυπώνει ο Γερμανός ΥΠ.ΕΣ. «είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».

Επιπλέον του υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας. Η Ελλάδα, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα