Διαδηλώσεις στην Αυστρία κατά της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση

Πάνω από 2.000 Αυστριακοί, διαδήλωσαν σήμερα στη Βιέννη, κατευθυνόμενοι προς τα υπουργεία και προς το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, κατά της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, στην κυβέρνηση. Ύστερα από την ορκωμοσία του νέου καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, από το συντηρητικό κόμμα ÖVP, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, αριστερές ομάδες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων έκαναν έκκληση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πορείες διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν

περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις, «οδήγησαν» την πορεία στην πλατεία των ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε εκφωνήσει ομιλία ανακοινώνοντας την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

Οι διαμαρτυρόμενοι, κρατούσαν πανό που έγραφαν, «Θάνατος στον φασισμό», «Έξω οι ναζί» και «Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι» ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Στο μεταξύ, ο νέος καγκελάριος, ο οποίος είναι μόλις 31 ετών, ορκίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, έχοντας δίπλα του τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ.

Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο ήρθε τρίτο στις εκλογές, μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού και απέσπασε πολύ σημαντικά υπουργεία, όπως το Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία φορά όπου το ακροδεξιό κόμμα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού, ήταν πριν 18 χρόνια με τις διαδηλώσεις τότε πολύ πιο μαζικές, όπου είχε σαν αποτέλεσμα οι υπουργοί να μεταβούν υπογείως προς την ορκωμοσία.

«Σίγουρα δεν θα πάμε υπογείως στο Χόφμπουργκ, αλλά με τα κεφάλια μας ψηλά» δήλωσε ο Στράχε μιλώντας στην Kleine Zeitung.

Από την άλλη, ο Πιέρ Μοσκοβισί, έγραψε στο twitter του ότι «Οι δημοκράτες που είναι δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με προσοχή τον συνασπισμό που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα