Βιοντίζελ από πολεμικά απόβλητα με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα σημαντικό ερευνητικό project, που επιχειρεί να παράξει καθαρή ενέργεια μέσω της ορθής διαχείρισης πολεμικών αποβλήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών Πανεπιστημίων της χώρας.

Ο Aγαμέμνων Κουτσοσπύρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου New Haven

της Πολιτείας του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αποκατάσταση και την Προστασία του Περιβάλλοντος που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσοσπύρος αναφέρθηκε σε αυτό το μεγάλο ερευνητικό project, στο οποίο συνδράμει το Πεντάγωνο, δηλαδή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, και συμμετέχουν δυο Πανεπιστήμια και αμερικανικές εταιρείες.

Στο μέσον του πάνελ του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου ο καθηγητής Aγαμέμνων Κουτσοσπύρος

Η ερευνητική ομάδα παράγει ενέργεια σε μορφή βιοντίζελ από απόβλητα πολεμικών βιομηχανιών, που παράγουν εκρηκτικές ύλες. «Ουσίες, δηλαδή, πλούσιες σε νιτρώδη και νιτρικά, που είναι βασικές τροφές για διάφορους φυσικούς οργανισμούς όπως τα μικροφύκη», τονίζει ο κ. Κουτσοσπύρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξηγεί πως αφού πρώτα αποδομηθεί η εκρηκτική ύλη, λαμβάνονται οι θρεπτικές ουσίες, όπως αζωτούχες ενώσεις που είναι ίδιες με αυτές που περιέχουν τα λιπάσματα, δηλαδή αμμωνία και νιτρικά. Με την απονιτροποίηση της εκρηκτικής ύλης DNAN, "ταΐζονται" οι οργανισμοί, δηλαδή τα μικροφύκη. Αμέσως μετά ακολουθεί η διαδικασία της αναερόβιας ζύμωσης από την οποία παράγεται μεθάνιο. Κατόπιν, από την καύση του παράγεται θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και καύσιμη ύλη για οχήματα. Επιπλέον, με τις νέες τεχνολογίες το μεθάνιο μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο.

«Ξεκινήσαμε με πειράματα μικρής κλίμακας και αναμένεται εντός του έτους η πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Έπειτα ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να την αναπτύξουμε σε ευρεία κλίμακα» σημείωσε ο κ. Κουτσοσπύρος.

«Είναι κάτι που δεν γίνεται μόνο με αυτά τα απόβλητα και αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Χρησιμοποιείς, πια, την προστασία του περιβάλλοντος με διπλό τρόπο: να προστατεύσεις από ουσίες που απορρέουν σε αυτό και μολύνουν τα φυσικά οικοσυστήματα και, από την άλλη, να παράγεις καθαρή ενέργεια, αφού μέχρι τώρα η ανθρωπότητα έχει βασιστεί κατ' εξοχήν στο πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα», επισημαίνει ο ίδιος.

Στην έρευνα συμμετέχει ομάδα 50 ατόμων την οποία απαρτίζουν Έλληνες και ξένοι φοιτητές καθώς και επτά καθηγητές, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Κουτσοσπύρος υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι ήρθε για να μείνει. «Εμείς αυτό που κοιτάμε είναι να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες για την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος», είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ανήκει σε αυτούς που δηλώνουν αισιόδοξοι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας όμως ότι για να αντιστραφεί η κατάσταση «χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην προσπάθεια αυτή καθοριστική θα είναι η στάση κυρίως των ισχυρών κρατών του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα