Τσίπρας: Αυτά είναι τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα στο Νότιο Αιγαίο

Ευρείες αναφορές σε ενεργειακά θέματα, τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τον πρωτογενή τομέα, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στα έργα υποδομών που άρχισαν να υλοποιούνται ήδη στην Περιφέρεια, όπως τα υδραυλικά και περιβαλλοντικά, που

βρίσκονται στη φάση της μελέτης. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

Η επιλογή τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Κρητηνίας, στη Ρόδο.Το διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.Η επέκταση του δικτύου ύδρευσης που συνδέεται με την αφαλάτωση στην Κύθνο.Η επεξεργασία και τα δίκτυα υγρών αποβλήτων στη Φολέγανδρο και στο Βαθύ της Σίφνου.Η δεύτερη φάση των έργων ύδρευσης της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.Τα τρία χρόνια που πέρασαν ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα για τα νησιά, όπως:Έργα που σχετίζονται με την διαχείριση υγρών αποβλήτων στην Τήνο, τη Θηρασιά, τη Δονούσα και την Κάρπαθο.Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στην Κύθνο, την Αντίπαρο και στο Καστελόριζο.Χώροι διαχείρισης απορριμμάτων στη Νάξο και την Νότια Ρόδο.

Απόβλητα

Αναφερόμενος στη διαχείριση αποβλήτων, σε περιφερειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται αντίστοιχα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Τήνο, την Πάτμο και την Κάρπαθο, και χώροι διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κέα, και τη Σίφνο.

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου, όπως είπε, υιοθετεί ένα βασικό σενάριο με συνολικό κόστος διαχείρισης της Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων 79,3 εκατομμύρια ευρώ για τις Κυκλάδες και 76,9 εκατομμύρια ευρώ για τα Δωδεκάνησα. Στις χρηματοδοτήσεις αυτές περιλαμβάνονται κόστη αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), υποδομές μεταβατικής διαχείρισης, πράσινα σημεία και υποδομές διαχείρισης βιοαποβλήτων.

Στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν τη Μήλο, την Κέα και την Πάρο. «Έχουν υποβληθεί και αιτήσεις χρηματοδότησης για έργα σε άλλα 16 νησιά, ωστόσο σήμερα η ανακύκλωση αφορά μόνο το 5% και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επιταχύνει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα 8 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, που πρέπει να κλείσουν, και «μια καλή ιδέα είναι ο όγκος της ανακύκλωσης να συνδεθεί με τα δημοτικά τέλη, ώστε να υπάρχει ένα θετικό κίνητρο και τα τέλη να μειώνονται, όσο επεκτείνεται η ανακύκλωση σε επίπεδο δήμων».

Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την νησιωτική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο».

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, συνέχισε ο ίδιος, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες. «Μια πρωτοβουλία, την οποία διεθνείς οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν ως σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα και την κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό, γιατί για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό μέσα απ' την συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα», είπε.

«Ήδη στη Σίφνο υπάρχει η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα που έχει συστήσει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Για νησιά με πληθυσμό λιγότερο από 3.100 κατοίκους, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, μπορεί να είναι έως και 50%, αντί για 40% που είναι στην υπόλοιπη χώρα. Για τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγχειρήματα, απαιτείται ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός μελών να μπορεί να είναι 10, αντί για 15 στην υπόλοιπη χώρα».

Όπως είπε, ήδη τρία νησιά έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός έξυπνου ηλεκτρικού συστήματος μέσα από ειδικά τεχνικά έργα, αλλά και με πολύ μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών. «Τα πρώτα «Έξυπνα Νησιά» που έχουν επιλεγεί είναι το Καστελόριζο, η Σύμη και η Αστυπάλαια», ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ο ίδιος, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια και η επιδίωξη είναι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

Πρωτογενής τομέας

Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχουν εκχωρηθεί για έργα πόροι ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 18,8 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος LEADER, το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 44,1 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 74,7 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 37,6 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προβλεφθεί ειδικές παρεμβάσεις για την τόνωση της νησιωτικότητας. «Στο μέτρο των νέων αγροτών, όπου το ποσό ατομικής ενίσχυσης αυξάνεται από 17.000 ευρώ σε 22.000 ευρώ, αλλά και στα κριτήρια βαθμολογίας, όπου πριμοδοτούνται επιπλέον τα χαρακτηριστικά της ορεινότητας και νησιωτικότητας του τόπου μόνιμης κατοικίας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και ο προϋπολογισμός του αναμένεται να αυξηθεί στα 70 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Για τις νησιωτικές περιοχές, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75% και μπορεί να φτάσει και στο 85%, στις περιπτώσεις των νέων γεωργών και σε συλλογικές επενδύσεις. Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, φτάνοντας μάλιστα, για τις περιπτώσεις δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, μέχρι το 90%», πρόσθεσε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην αλιεία:

«Προγραμματίζονται σημαντικές παρεμβάσεις στην αλιεία και βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία νόμος, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, και θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων. Εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών, για το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα η σχετική σύμβαση ανάθεσης».

«Στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο, διατίθενται 3.2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία εξαγωγικού συνεργατικού σχηματισμού, που θα προωθεί τα κυκλαδικά προϊόντα αγροδιατροφής», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα