Το πρώτο έξυπνο ενεργειακό σπίτι στην Ελλάδα είναι στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Θα μπορεί στο μέλλον ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού να διαχειρίζεται με ολιστικό τρόπο την ενέργεια που καταναλώνει; Η απάντηση φαίνεται να μην αργεί και, μάλιστα, όταν έρθει, θα είναι καταφατική.

Ένα πρώτο θετικό δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση δίνει η Θεσσαλονίκη: το Πρώτο Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι στην Ελλάδα του ΕΚΕΤΑ,

που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τεχνολογιών και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), υπό τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι ένα σημαντικό έργο, φιλικό στο περιβάλλον, και διαθέτει μια σειρά από «πράσινες» τεχνολογίες που παρέχουν πληροφορίες για το εάν είναι ανοιχτή η πόρτα του ψυγείου, παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμίσει ο χρήστης την έναρξη του πλυντηρίου, αλλά και να γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα μικροσωματιδιών που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα αέρα στο σπίτι.

Το συγκεκριμένο σπίτι τελεί στο στάδιο της πειραματικής εφαρμογής και, μάλιστα, σύντομα, θα έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα αποθήκευσης και χρήσης της παραγόμενης ενέργειας από ένα σύστημα φωτοβολταϊκών εγκατεστημένης ισχύος 9,57kWp στο δώμα του κτηρίου σε μπαταρίες σε, συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή η διασύνδεση αναμένεται να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του συνολικού συστήματος ως μικροδίκτυο και στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει έναν δυναμικό κόμβο κατανάλωσης και παραγωγής. «Πρόκειται για ένα έξυπνο ενεργειακό σπίτι, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο καινοτόμων τεχνολογιών και δυνατοτήτων», τόνισε ο Απόστολος Τσολάκης, συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Διαθέτει έξυπνους μετρητές ώστε να αναλύονται οι ενεργοβόρες λειτουργίες, ασύρματους και ενσύρματους διακόπτες για έλεγχο όλων των φορτίων του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, της θέρμανσης και της ψύξης, επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο μια πιο άμεση και αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Πέραν της εξοικονόμησης σε θέματα ηλεκτρισμού, υπάρχει εγκατεστημένη υπόγεια δεξαμενή όπου γίνεται συλλογή των όμβριων υδάτων, προσφέροντας την εφαρμογή της πρακτικής επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης «γκρίζων νερών» εντός του σπιτιού σε καταναλώσεις όπως αυτές στις τουαλέτες και τα πλυντήρια (μέσω ειδικών φίλτρων), προσφέροντας έτσι, πέρα από την εξοικονόμηση, και σωστή διαχείριση του νερού. Επιπλέον, μέσω διάφορων αισθητήρων γίνεται λεπτομερής παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού, της ποιότητάς του, καθώς επίσης και των αναγκών σε θέματα άρδευσης σε φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Με τις έξυπνες οικιακές συσκευές εξοικονομείται επιπλέον ενέργεια, ενώ ο χειρισμός του φωτισμού αλλά και του κλιματισμού γίνεται εξ αποστάσεως από τον ιδιοκτήτη μέσω μια έξυπνης συσκευής smart phone ή tablet.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χατζηάστρου Χημικός Msc Χημείας Δομικών Υλικών - Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Fibran παρουσίασε τη χρήση μονωτικών τεχνολογιών και την εφαρμογή τους στο «Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι».

Στην εισήγησή του με θέμα την ευφυή ενεργειακή αναβάθμιση, ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη της θερμομόνωσης και εξήγησε την εξελιγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται από την εταιρεία Fibran, τονίζοντας ότι «για να επιτύχουμε περιορισμένες απώλειες θερμότητας χρειάζεται η εφαρμογή μιας σειράς ευφυών λύσεων, όπως η ισχυρή θερμομόνωση χωρίς θερμογέφυρες, αλλά και μια σειρά από άλλες τεχνικές λύσεις που εφαρμόστηκαν για παράδειγμα στη θερμοπρόσοψη του Έξυπνου Ενεργειακού Σπιτιού».

Το συνολικό εμβαδόν του σπιτιού είναι λίγο πάνω από 300 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος του Σπιτιού καθώς και τους χώρους υποστήριξης και παρουσίασης νέων τεχνολογιών.

Το έξυπνο ενεργειακό σπίτι και τις τεχνολογίες παρουσίασε ο Δρ. Δημοσθένης Ιωαννίδης, μεταδιδακτορικός συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Εμπνευστής του Έξυπνου Ενεργειακού Σπιτιού είναι ο Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας, Ερευνητής Α', Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα