Το νοσοκομείο Κατερίνης πρασινίζει ενεργειακά και θα εξοικονομεί 300.000 ευρώ κάθε χρόνο

του Νίκου Αβουκάτου

Στην προέγκριση της χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας «ΗΛΕΚΤΡΑ» για δημόσια κτήρια, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις:

Εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με τη χρήση υγροποιημένου αερίου που θα αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενέςΑντικατάσταση του παλιού
φωτισμού με 2.500- 3.000 λαμπτήρες τύπου LEDΑξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειαςΘωράκιση στο κέλυφος της βορινής πλευράς του κτηρίου για να επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση

Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 3,2 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η εξοικονόμηση χρημάτων υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ετησίως και η απόσβεση του κεφαλαίου της επένδυσης θα είναι τάχιστη, καθώς υπολογίζεται σε μια 10ετία.

Για την αγορά πετρελαίου και για την πληρωμή της ΔΕΗ το νοσοκομείο καταβάλει ετησίως περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Με τις παρεμβάσεις και τις συγκεκριμένες ενέργειες τα έξοδα θα μειωθούν στις 900.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα