Τη συνοικιακή κομποστοποίηση παρουσιάζει η «Re:think» στη Σαμοθράκη

Το έργο της και την εμπειρία τής οικιακής - συνοικιακής κομποστοποίησης παρουσιάζει η ομάδα “Re:think” στη Σαμοθράκη. Μέχρι και τις 2 Μαρτίου μέλη της ομάδας βρίσκονται στη Σαμοθράκη καλεσμένοι του Αυστριακού Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης “Alpen Adria University” και του Συλλόγου “Βιὠσιμη Σαμοθράκη”.

Οι δύο αυτοί φορείς δραστηριοποιούνται στο νησί και σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν τη Σαμοθράκη σε πρότυπο νησί βιώσιμης διαχείρισης

και αειφόρου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό η “Re:think” έχει κληθεί να μεταφέρει το παράδειγμα της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού εγκαθιστώντας κομποστοποιητές “Re:think” και υλοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις. Συγκεκριμένα εγκαθίστανται πιλοτικά 3 κομποστοποιητές στα Δημοτικά Καμαριώτισσας και Λακκώματος καθώς και στο ΚΔΑΠ της Χώρας, με σκοπό τη διερεύνηση δημιουργίας Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην περιοχή. Η κεντρική ενημερωτική εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Καμαριώτισσας.

Το “Re:think” Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης από την ομάδα “Re:think” είναι ένα πρωτότυπο σύστημα συλλογικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων από τους ίδιους τους δημότες και για τους ίδιους τους δημότες, σε συνεργασία με δήμους ή συλλογικούς φορείς. Οι παραγωγοί οργανικών απορριμμάτων μετατρέπονται σε παραγωγούς πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χώματος, για ιδία χρήση, μέσα στον αστικό ιστό. Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας το 2014 δημιουργήθηκε δίκτυο 60 συνοικιακών κομποστοποιητών στον ευρύτερο Δήμο Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη.

Καλεσμένη του Δήμου Δ. Μάνης μέσα στο 2017, η ομάδα τοποθέτησε πιλοτικά κομποστοποιητές σε σχολεία της περιοχής, υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικά εργαστήρια με καθολική συμμετοχή από την σχολική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνουν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής τόσο για συλλογική χρήση, όσο και προτροπή εκπαίδευσης για οικιακή χρήση, αλλά και να λειτουργήσουν πιλοτικά, διερευνώντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην περιοχή. Στις 24 Ιανουαρίου έγινε ενημερωτική εκδήλωση προς τους ξενοδόχους της περιοχής στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μάνης, για τα οφέλη της κομποστοποίησης και της δημιουργίας ενός δικτύου, που να στοχεύει στην κοινωνική διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία»

Keywords
Τυχαία Θέματα