Στοπ σε νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο με επιπτώσεις σε υπόγεια ύδατα και ανθρώπινη υγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να μην ανανεώσει την έγκριση του νεονικοτινοειδούς thiacloprid.

H απόφαση αυτή ελήφθη με βάση επιστημονική συμβουλή της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ότι η ουσία ενέχει κινδύνους για υγεία και το περιβάλλον.

Πρόκειται για το 4ο νεονικοτινοειδές, από τα 5 των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί προγενέστερα στην ΕΕ, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων,

δήλωσε σχετικά: «Η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα. Η σημερινή απαγόρευση αποτελεί μία ακόμη σαφή απόδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής να προστατεύσει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος. Απόδειξη της προτεραιότητας αυτής είναι η στρατηγική "από το αγρόκτημα στο πιάτο", στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Το παρασιτοκτόνο όχι μόνο σκοτώνει έντομα αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτοντας την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα του EFSA.

Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση τριών λεγόμενων νεονικοτινοειδών εκτός από τα θερμοκήπια τον Απρίλιο του 2018. Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει και τα τέσσερα εντομοκτόνα και ένα άλλο, περιλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε χθες θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα