Στα 17,7 εκατ. ευρώ το νέο Leader για τον νομό Θεσσαλονίκης

Ετοιμότητα για την υλοποίηση του νέου προγράμματος Leader (CLLD/LEADER 2014-2020), που για τον νομό Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο ποσό των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης.

Το τοπικό πολυταμειακό πρόγραμμα έχει χωριστεί σε δυο τμήματα. Το πρώτο αφορά

στην περιοχή των δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δέλτα και το δεύτερο στην περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας και τμήματος του δήμου Δέλτα.

Σύμφωνα με τη Voria.gr, οι δυο αυτές γενναίες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 (ΕΠΑλΘ) και θα περιλαμβάνουν δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, διατοπικές - διακρατικές συνεργασίες.

Η ΑΝΕΘ έχει ήδη ετοιμάσει σε τελικό στάδιο το σχέδιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα δημόσιου χαρακτήρα και για τα δύο τοπικά προγράμματα CLLD/ LEADER στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένει και τις εξελίξεις για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, Θωμάς Βράνος, μίλησε στη Voria.gr για το όραμα, την φιλοσοφία και τους στόχους του CLLD/LEADER, καθώς και για τα νέα στοιχεία που έχει σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι μιλάμε, πλέον, για ένα πρόγραμμα πολυτομεακό ως προς τις δράσεις που χρηματοδοτεί και πολυταμειακό, αφού χρηματοδοτείται πια από δύο ευρωπαϊκά ταμεία (ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ). Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία ελκυστικών αγροτικών και αλιευτικών περιοχών, στις οποίες να μπορεί κάποιος να ζει και να εργάζεται. Θέλουμε αυτές οι περιοχές να χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, πνεύμα συνεργασίας και κοινωνική συνοχή, να αξιοποιούν πλήρως τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα», τόνισε ο κ. Βράνος.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια η χώρα μας «η προσέγγιση Leader αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο προκειμένου οι τοπικές κοινότητες να προχωρήσουν σε πιο αποτελεσματικές μορφές βιώσιμης ανάπτυξης και να καινοτομήσουν. Άλλωστε, οι τοπικοί εταίροι στις αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, κυρίως μέσω του Leader», όπως εξηγεί ο κ. Βράνος, διευκρινίζοντας πως ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των ιδιωτικών έργων, ανάλογα με την κατηγορία δράσης, μπορεί να φτάσει έως τις 600.000 ευρώ.

Η τεχνογνωσία που διαθέτει η ΑΝΕΘ, έχοντας υλοποιήσει ως άμεσος φορέας τέσσερα τοπικά προγράμματα Leader (1992-2015) και ένα τοπικό πρόγραμμα αλιείας συνολικού προϋπολογισμού 48.000.000 ευρώ, μέσω των οποίων υλοποιήθηκαν 320 επενδυτικά σχέδια (κατά κύριο λόγο ιδιωτικές επενδύσεις) είναι δεδομένη και αποτελεί εγγύηση για τους υποψήφιους επενδυτές του προγράμματος της περιόδου 2014-2020, όπως τονίζει ο επικεφαλής της.

«Διαθέτουμε άριστα καταρτισμένα επιστημονικά στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων και διαχειριστική επάρκεια. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου, αναλαμβάνουμε τη διοίκηση (ως φορέας υλοποίησης) συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ τεχνικών έργων, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις ανάδειξης, προστασίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δράσεις υποστήριξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Βράνος.

Όπως έγραψε άλλωστε η Voria.gr, στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές παρέμβασης του προγράμματος CLLD/LEADER, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, εγκρίθηκαν δύο επιχειρησιακά σχέδια που υπέβαλε η ΑΝΕΘ, προϋπολογισμού 737.800 ευρώ το ένα και 249.550 ευρώ το άλλο.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις θα αφορούν σε επαγγελματική συμβουλευτική, κατάρτιση, πιστοποίηση γνώσεων, παροχή κινήτρων για δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα