Σχεδόν η μισή ενέργεια που κατανάλωσε η Δανία το 2017 παρήχθη από τον αέρα

Η Δανία έθεσε νέο ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2017, λαμβάνοντας σχεδόν τη μισή ενέργειά της από τον άνεμο. Η αιολική ενέργεια κάλυψε το 43,6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ξεπερνώντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ του 42% το 2015. Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η Δανία μπορεί να λαμβάνει το 50% της ενέργειάς της από τον άνεμο.

Οι ανεμογεννήτριες της χώρας των 5,7 εκατομμυρίων σημείωσαν νέο ρεκόρ παραγωγής το 2017, παράγοντας 14.700 γιγαβάτ μέσα σε 12 μήνες. Από το 2001, η εγκατεστημένη

ισχύς αιολικής ενέργειας έχει διπλασιαστεί, παρ’ όλο που υπάρχουν περίπου 20% λιγότερες ανεμογεννήτριες στην επικράτεια της χώρας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές. Η Δανία, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, παράγει συνολικά 5,3 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στην ξηρά και στην ανοικτή θάλασσα, με τις περισσότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες να εγκαθίστανται μετά το 2001.

Έως το 2020, η Δανία αναμένεται να λαμβάνει περίπου το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο και το 80% συνολικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας και της ηλιακής ενέργειας.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανεμογεννητριών παγκοσμίως, όπως η Vestas, έχουν την έδρα τους στη Δανία και προωθούν και πωλούν την πράσινη τεχνολογία τους στον υπόλοιπο πλανήτη, γεγονός που ανέφερε ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στο λόγο που εκφώνησε για το νέο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα