Ρεκόρ σε περιοχή της Αττικής: Πάνω από ένα στα τρία σκουπίδια δεν θάβονται πια

του Νίκου Αβουκάτου

Με τη συμμετοχή περίπου 700 νοικοκυριών πραγματοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή στα Πηγαδάκια Βούλας του δήμου Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης.

Ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, εφαρμόζοντας όλες τις πρακτικές του για την ανακύκλωση, έχει εκτρέψει  από την ταφή το 37% των αποβλήτων που παράγει, ένα ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα μας σήμερα, ενώ η επέκταση του προγράμματος σε όλη την επικράτεια του δήμου μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό εκτροπής από

την ταφή πάνω από 60%.

Ο δήμος έχει μοιράζει στους πολίτες σακούλες με barcode. Οι πολίτες  γεμίζουν τις τσάντες με ανάλογα  με τη σύνθεση των ανακυκλώσιμων υλικών ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία τα συλλέγει ο δήμος πόρτα-πόρτα.

Σε κάθε κτήριο (ή ανά δυο κτήρια) στα Πηγαδάκια Βούλας έχει τοποθετηθεί καφέ κάδος για τον διαχωρισμό των οργανικών στην πηγή. Οι κάδοι είναι 120 ή 240 λίτρων. Το περιεχόμενο των καφέ κάδων συλλέγεται από όχημα του δήμου που ζυγίζει τον  κάθε κάδο ενώ ταυτοποιείται ο κάθε κάδος και αμέσως η πληροφορία μεταφέρεται στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας – Aνακύκλωσης του Δήμου.

Τα ρεύματα χωριστής διαλογής στην Πηγή είναι δυο: οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες (γυαλί, χαρτί) και ανακυκλώσιμα (PMD πλαστικό μέταλλο και συσκευασίες και τα οργανικά βιοαποικοδομήσιμα από κουζίνες και χώρους εστίασης).

Στην πράξη τα νοικοκυριά θα διαχωρίζουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος σε 5 κατηγορίες τα απορρίμματα που σπιτιού:

Τα υπολείμματα των τροφών θα μπαίνουν σε μια χάρτινη βιοδιασπώμενη σακούλα που θα τοποθετείται στον καφέ κάδο που θα διαθέτει κάθε πολυκατοικία (κάθε δύο μικρά κτήρια).Το χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.) θα μπαίνουν σε ειδική πορτοκαλί σακούλα που θα παρέχει ο Δήμος και θα βγαίνουν μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας στο πεζοδρόμιο, ώστε να τη συλλέξει απορριμματοφόρο του Δήμου.Το ίδιο θα γίνεται και με τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από μέταλλο, πλαστικό και χαρτί που θα μπαίνουν όμως σε γαλάζια σακούλα. Οι γυάλινες συσκευασίες θα τοποθετούνται από τους κατοίκους στους γνωστούς μπλε κώδωνες που θα πυκνώσουν αισθητά στα Πηγαδάκια.Τέλος, ό,τι περισσεύει θα τοποθετείται στο γνωστό πράσινο κάδο (θα τοποθετηθεί ένας σε κάθε πολυκατοικία) που θα αδειάζει μία φορά την εβδομάδα.Ένα έκτο ρεύμα ανακύκλωσης είναι τα κλαδέματα των κήπων που θα συλλέγονται από το πεζοδρόμιο, όπως και σήμερα.

«Οι δήμοι της Αττικής, στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, λειτουργούμε με μία κλεψύδρα, η οποία έχει κρατήσει στο πάνω διαμέρισμα πολύ λίγους κόκκους άμμου. Εμείς στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, από την πρώτη μέρα της θητείας μας το 2014 θέσαμε το θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα και ήδη σήμερα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ελπίζουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την οριστική επίλυση του θέματος», λέει στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα