Πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ: Κανένα θέμα με ραδιενέργεια στην Ελλάδα

Δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργειαστην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ούτε αναμένονται ευρήματα με την οποιαδήποτεραδιολογική σημασία.Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική ΕπιτροπήΑτομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξηαπό 4 έως 14 Απριλίου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ τηςΟυκρανίας.

Η ΕΕΑΕ διαβεβαιώνει ότι τοτηλεμετρικό δίκτυο σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, αλλά και οι

εργαστηριακέςαναλύσεις δειγμάτων, δεν έχουν καταγράψει οποιαδήποτε μεταβολή. Επισημαίνειεπίσης ότι, «καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται και, λαμβανομένηςυπόψη της κίνησης των αέριων μαζών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ευαίσθητεςμετρητικές τεχνικές να ανιχνεύσουν απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας σεφίλτρα αέρα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν ραδιολογική σημασία, παράμόνο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώραμας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικούδικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνταιστις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσωτου Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.

Keywords
Τυχαία Θέματα