Ψαράδες σκοτώνουν απειλούμενα δελφίνια και φώκιες για να τα κάνουν δόλωμα (χάρτης)

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι δελφίνια, φώκιες και βίδρες σφάζονται παράνομα από πολλούς αλιείς σε όλον τον κόσμο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως δολώματα, θέτοντας τα απειλούμενα είδη σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη συχνότητα αυτής της δραστηριότητας, οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερα από 40 είδη υδρόβιων θηλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα σε τουλάχιστον 33 χώρες. Έντεκα από τα είδη βρίσκονται στη λίστα των ευάλωτων, απειλούμενων ή κρισίμως κινδυνευόντων της Διεθνούς Ένωσης

Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Η πρακτική αυτή είναι πιο συνηθισμένη σε μέρη της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, ενώ τα δελφίνια αποτελούν το καλύτερο δόλωμα, κυρίως για την αλιεία καρχαρία.

Παρά τα σοκαριστικά ευρήματα της έρευνας αυτής, οι συντάκτες της, αναφέρουν ότι το θέμα αυτό δεν έχει λάβει την έκταση και την προσοχή που θα έπρεπε.

«Η δολοφονία των ζώων για χρήση δολώματος αποτελεί πρωταρχική απειλή για τα δελφίνια του ποταμού του Αμαζονίου, γνωστά ως botos», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Vanessa Mintzer.

Ο χάρτης που επισημαίνει τον αριθμό ειδών θαλασσίων θηλαστικών ανά χώρα όπου χρησιμοποιήθηκαν ως δολώματα αλιέων μεταξύ 1970 και 2017

«Με αυτή την παγκόσμια έρευνα θέλαμε να εξετάσουμε αν και πού άλλα ζώα θανατώθηκαν για να γίνουν δολώματα, προκειμένου να εξετάσουμε πιθανές λύσεις για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε η Dr. Mintzer.

Οι ερευνητές έπειτα από τα νέα αυτά ευρήματα κάλεσαν τις αρχές προκειμένου να γίνουν αυστηρότεροι στην επιβολή των νόμων που ήδη ισχύουν για την προστασία των απειλούμενων θηλαστικών.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να διαπιστωθεί ότι το κυνήγι για botos δεν ήταν βιώσιμο και τώρα οι δράσεις για την προστασία τους πρέπει να επιταχυνθούν», δήλωσε η Dr. Mintzer.

«Πρέπει να εντοπίσουμε τώρα άλλους πληγέντες πληθυσμούς για να διευκολύνουμε τις έγκαιρη κινητοποίηση», καταλήγει η Dr. Mintzer.

Keywords
Τυχαία Θέματα