Ποιοι και γιατί βαφτίζουν τις κακοκαιρίες

Τι κοινό έχουν ο Δαίδαλος, η Λητώ, ο Θησέας, η Ευρυδίκη και ο Ορέστης; Δεν αποτελούν μόνο ονόματα που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, αλλά και ελληνικές... κακοκαιρίες! Είναι μερικά από τα ονόματα που απέκτησαν οι πιο σημαντικές κακοκαιρίες στη χώρα μας την τελευταία διετία. Από τον Ιανουάριο του 2017 είκοσι κύματα χαμηλού βαρομετρικού έχουν «βαφτιστεί» από την ομάδα του meteo.gr στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η αρχή έγινε με το εξαήμερο παγωμένο κύμα από 5 έως 11 Ιανουαρίου 2017, με τις σφοδρότατες χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο ονομάστηκε «Αριάδνη».

Από τότε ονοματοδοτήθηκαν 20 συνολικά κακοκαιρίες, για να φτάσουμε αισίως στην «Υπατία», που έπληξε τη χώρα μας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

«Με την ονοματοδοσία επιδιώκουμε να διευκολύνουμε την ενημέρωση των πολιτών για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, έτσι ώστε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους. Θεωρούμε πως έτσι περνά καλύτερα το μήνυμα, αποκτά ο κόσμος ένα μέτρο για την αρχή και το τέλος του φαινομένου», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο. Βεβαίως, δεν «τιμώνται» όλες οι κακοκαιρίες με όνομα. Πώς γίνεται η επιλογή; «Ξεχωρίζουμε εκείνα τα βαρομετρικά χαμηλά που θα δώσουν τα πιο έντονα φαινόμενα, θα προκαλέσουν τις πιο βαριές συνέπειες και θα δημιουργήσουν τους πιο μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία. Δηλαδή ονοματίζονται οι πιο σημαντικές κακοκαιρίες, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις, αφού το όνομα πρέπει να δοθεί πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο. Απαιτείται προσοχή, όμως, ώστε να αποφεύγονται υπερβολές και πανικός στον κόσμο. Ορισμένες φορές λαμβάνουμε υπόψη και κοινωνικούς ή εποχικούς παράγοντες», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Για παράδειγμα, την περίοδο των πρόσφατων εορτών «βαφτίστηκαν» τέσσερα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έως τις 10 Ιανουαρίου: «Ραφαήλ», «Σοφία», «Τηλέμαχος» και «Υπατία». Πιθανόν να μην είχαν όλα ξεχωριστή ένταση και διάρκεια, «αλλά έπρεπε να προειδοποιήσουμε καθώς λόγω των εορτών πολύς κόσμος βρισκόταν στα βουνά και στην περιφέρεια, θα ερχόταν αντιμέτωπος με χιόνια, παγετό και άλλες δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η επιλογή

Τα ονόματα επιλέγονται από την ομάδα του meteo.gr με αλφαβητική σειρά και με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων, στην πλειονότητά τους προερχόμενα από την αρχαιότητα. Η πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) βαδίζει πάνω στα ίχνη ανάλογων πρακτικών ορισμένων ευρωπαϊκών μετεωρολογικών υπηρεσιών (όπως για παράδειγμα του βρετανικού Metoffice) και των ΗΠΑ που δίνουν ονόματα στους τυφώνες. Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται για μια γενικευμένη πρακτική σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν και –όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΕΕΑ– πληθαίνουν οι φωνές για τη χρησιμότητά της. Βεβαίως, υπάρχει και αντίλογος που θεωρεί επικοινωνιακή την όλη προσέγγιση και υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υπήρχαν αστοχίες την περασμένη διετία, ρωτάμε τον κ. Λαγουβάρδο. «Βεβαίως, για παράδειγμα τον Οκτώβριο του 2018 ονοματίσαμε “Ορέστη” ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο τελικά έδωσε έντονες καταιγίδες και μεγάλες βροχοπτώσεις πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Απεναντίας, τον Ιούλιο του 2017 εκδηλώθηκε πολύ ισχυρή κακοκαιρία, με έντονη βροχή και πολλά προβλήματα, την οποία παραλείψαμε να “βαφτίσουμε”», σημειώνει στην εφημερίδα ο διευθυντής ερευνών του ΕΕΑ.

Οι κακοκαιρίες με όνομα ήταν εφτά εντός του 2017: «Αριάδνη» (5-11/1), «Βίκτωρ» (16-19/1), «Γαλάτεια» (7-12/3), «Δαίδαλος» (23-26/10), «Ευρυδίκη» (13-17/11), «Ζήνων» (18-19/11) και «Ηλέκτρα» (28-29/12). Ακολουθούν δέκα εντός του 2018: «Θησέας» (12-13/1), «Ιοκάστη» (10-11/2), «Κρέοντας» (15-16/2), «Λητώ» (25-27/2), «Μίνωας» (15-19/6), «Νεφέλη» (24-29/6), «Ξενοφών» (25/9-1/10), «Ορέστης» (22-24/10), «Πηνελόπη» (25-30/11) και «Ραφαήλ» (31/12-1/1) στην αλλαγή του χρόνου. Το 2019 ξεκίνησε δυναμικά με «Σοφία» (3–5/1), «Τηλέμαχο» (7-8/1) και «Υπατία» αμέσως μετά.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα