Πάτρα: Ξεκινά σήμερα το διεθνές συνέδριο για τις δραματικές αλλαγές στον πλανήτη

Διακόσιοι διεθνούς κύρους Καθηγητές και Ερευνητές από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, στοχεύουν, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να προβάλλουν φλέγοντα ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον και ταλαιπωρούν τον πλανήτη.

Στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης του Διεθνούς -Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής»

το οποίο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι ομιλητές θα προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή των περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης βασισμένης στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.

Ειδικότερα, στο συνέδριο θα εξεταστούν: Η Χημική Ρύπανση, η Ακτινοβολία, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο καρκίνος, υπογονιμότητα και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη επίδραση του περιβάλλοντος.

Επίσης, θα αποδειχθεί, από καθηγητές φιλοσοφίας, ότι η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που συμμετέχουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά, ο Καθηγητής Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα.

Ο Ernst von Weizsäcker παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martuzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η KarenBernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης

Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.

Για την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για την βλαπτική επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα μιλήσει η Καθ. Rahman Quamar ( Ινδία).Ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan με δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων, θα ανακοινώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη διάθεση του να επενδύσει στη χώρα μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο συνέδριο σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου - Σταμάτη, θα προταθεί, η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Nobel , το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους, σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση .

Διαβάστε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα