ΠΑΓΓΑΙΑ: Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα

Τη νέα υποδομή του ΕΑΑ, το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), παρουσίασε ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Μανώλης Πλειώνης στο νεοϊδρυθέν σχολείο Αντικυθήρων, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του.

Η υλοποίηση της υποδομής έχει ξεκινήσει με συνεργασία του ΕΑΑ,

της Περιφέρειας Αττικής, της Τοπικής Aυτοδιοίκησης και του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας. Τα επιστημονικά όργανα του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το κτηριακό σύμπλεγμα θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας και ο Δήμος Κυθήρων παραχώρησαν στο ΕΑΑ για 50 έτη μια έκταση περίπου 35 στρεμμάτων για να αναπτυχθεί η υποδομή του ΠΑΓΓΑΙΑ, που αναμένεται να αποτελέσει υποδομή εθνικής εμβέλειας με αντικείμενο την παρακολούθηση των κλιματικών παραμέτρων και «αερίων του θερμοκηπίου» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στην ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα επιστημονικά όργανα του ΕΑΑ και έχει αρχίσει η πιλοτική, αν και περιορισμένης έκτασης, λειτουργία του ΠΑΓΓΑΙΑ. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας έχει τοποθετηθεί ειδικό φωτόμετρο, το οποίο έχει ήδη εντάξει το Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο ΑΕΡΟΝΕΤ της NASA.

Keywords
Τυχαία Θέματα