Όσα πρέπει να ξέρετε για το τέλος στην πλαστική σακούλα σε 13 ερωταπαντήσεις

Απαντήσεις για το πού και πώς θα διατεθούν τα έσοδα από το τέλος στις πλαστικές σακούλες, για την απόδοση του μέτρου και όχι μόνο, έδωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους το 2018.

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις σε 13 σχετικές ερωτήσεις:

1. Πόσα χρήματα βεβαιώθηκαν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 για το περιβαλλοντικό τέλος των 3 λεπτών; Πόσες σακούλες προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν;

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018 βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ το ποσό των 15.506.584,29€, το οποίο αντιστοιχεί σε 516.886.140 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

2. Από ποιους προήλθαν αυτά τα χρήματα; Από τα σουπερμάρκετ ή από το σύνολο των υπόχρεων του περιβαλλοντικού τέλους;

Οι εισπράξεις προήλθαν από το σύνολο των υπόχρεων που οφείλουν να αποδίδουν περιβαλλοντικό τέλος προς την ΑΑΔΕ.

3. Ποια η εκτίμηση για τις ποσότητες πλαστικών σακουλών που διακινήθηκαν και για την απόδοση του μέτρου;

Με βάση τοΝ ν.4496/2017, από 1.1.2018 είναι υποχρεωτική η εγγραφή των παραγωγών πλαστικών σακουλών στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), οι οποίοι αναμένεται να αποδώσουν τα πρώτα στοιχεία τοΝ Μάιο του 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε στην παρούσα φάση, 80% ήταν η μείωση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μέσω των μεγάλων καταστημάτων πώλησης καταναλωτικών αγαθών και 60% από τα υπόλοιπα καταστήματα.

4. Πώς μπορούμε να έχουμε εκτίμηση για τις λεπτές πλαστικές σακούλες που διακινήθηκαν μέσω των καταστημάτων εξαίρεσης (αδειοδοτημένα περίπτερα, λαϊκές υπαίθριες αγορές);

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, θα έχουμε στοιχεία για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς που παράγονται ή διακινούνται στο σύνολο της αγοράς τον Μάιο του 2019 με βάση τα στοιχεία του ΕΜΠΑ. Από εκεί θα διαπιστώσουμε πόσες διακινήθηκαν και τι ποσοστό απέδωσε περιβαλλοντικό τέλος.

6. Έχουν γίνει έλεγχοι στα εμπορικά καταστήματα για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς;

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Επιθεωρήσεων και Ελέγχων διενεργήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε 13 υπεραγορές (σούπερ-μάρκετ) των περιοχών Πατησίων-Κυψέλης, Αμπελόκηπων-Γκύζη και Νέας Σμύρνης.

⦁ Οι ελεγχόμενοι ήταν πλήρως συνεργάσιμοι και σχετικά αποδεκτά ενημερωμένοι ως προς τις υποχρεώσεις τους.

⦁ Από όλα τα σημεία ελέγχου λήφθηκαν δείγματα πλαστικής σακούλας, αποδείξεις λιανικής πώλησης και φωτογραφίες (για σήμανση σακούλας ή για ενημερωτική πινακίδα).

⦁ Οι λεπτές σακούλες μικρότερες των 50 μm τείνουν να καταργηθούν: ήταν διαθέσιμες μόνο σε 5 από τα 13 ελεγχόμενα σημεία. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ διατίθεντο πλαστικές σακούλες μεγαλύτερες των 50 μm ή των 70 μm, ενώ σε κάποια σημεία υπήρχαν βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί ότι πληρούνταν το σχετικό πρότυπο για τις λιπασματοποιήσιμες πλαστικές.

⦁ Τα περισσότερα ευρήματα σχετίζονται με μερική αναγραφή των υποχρεώσεων στη σήμανση των σακουλών.

7. Γιατί καταργούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις λεπτές πλαστικές σακούλες; Δεν θα έπρεπε να διατηρήσουν αυτή την επιλογή στους πολίτες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, δεδομένου ότι ο νόμος δεν καταργεί τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς;

Η διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων, η οποία υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος, δεν είναι υποχρεωτική. Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς που είναι μεγαλύτερες των 50 μm μέχρι 70 μm διατίθενται από τα καταστήματα με την υποχρέωση χρέωσης. Αυτές οι πλαστικές σακούλες δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος.

8. Πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων που θα διανεμηθούν στους πολίτες και σε ποιες άλλες δράσεις θα δαπανηθούν τα χρήματα ανταπόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους;

Περίπου 13 εκατ. ευρώ για το 2018 προβλέπεται ότι θα επιστραφούν ανταποδοτικά σε πολίτες της χώρας μας. Η ανταπόδοση θα γίνει μέσα από διανομή πάνινων τσαντών, πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων και καροτσιών. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει καμπάνια του ΕΟΑΝ για πληροφόρηση των πολιτών από τα μέσα ενημέρωσης που θα επιλεγούν, με σκοπό τη μείωση της αλόγιστης χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας.

9. Πότε και πώς προγραμματίζετε να κάνετε τη διανομή στους Δήμους και πώς αυτοί θα διανέμουν με τη σειρά τους τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων, τις πάνινες τσάντες και τα καρότσια μεταφοράς;

Προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (ΜΟU) με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της διανομής των τσαντών από τον ΕΟΑΝ προς τους Δήμους. Σε πρώτη φάση προχωρούμε άμεσα, μέσα στον Φεβρουάριο, στην πιλοτική διανομή στους τέσσερις Δήμους που έχουν επιλεγεί και οι οποίοι είναι: Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου, οι οποίοι γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους θα επιλέξουν οι ίδιοι τον καλύτερο τρόπο για τη διανομή των τσαντών και των καροτσιών στους δημότες τους.

Οι δράσεις αυτές θα αξιολογηθούν ώστε να ενσωματωθούν τα συμπεράσματα στη διαδικασία διανομής τσαντών σε όλους τους ΟΤΑ. Ενδεικτικά, η διανομή θα γίνει σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων, μέσω: σχολείων και δημοτικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ, καταστημάτων πληρωμής λογαριασμών ύδρευσης κ.ά.

10. Πότε προγραμματίζεται να προχωρήσει ο μεγάλος διαγωνισμός για την παραγωγή τσαντών;

Γίνονται όλες οι αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η τεχνική κατάρτιση στελεχών του ΕΟΑΝ, η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και η προετοιμασία τεύχους διακήρυξης συμφωνίας-πλαισίου για την προμήθεια τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Ήδη, υπάρχει υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και εκτιμούμε ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα.

11. Με το μείγμα της ανταποδοτικότητας που έχει επιλέξει ο ΕΟΑΝ θα επιτευχθούν τα αποτελέσματα που αναμένονται βάσει του νέου νόμου και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας της ΕΕ;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε τους προσδοκώμενους στόχους και θα τους ξεπεράσουμε.

12. Ποιοι είναι αριθμητικά οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στη χώρα μας;

Για το 2019 ο στόχος είναι 90 λεπτές πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως και 40 λεπτές πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως, μέχρι το 2025.

13. Γιατί δεν έχουν τεθεί στόχοι για τις πιο χοντρές πλαστικές σακούλες; Αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Όλες οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ωστόσο, η Οδηγία της ΕΕ αφορά στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που διακινούνται ευκολότερα, παρασύρονται από τον αέρα και καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα ρυπαίνοντας το περιβάλλον και δη τις θάλασσες και τις ακτές παγκοσμίως.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του μέτρου περιορισμού χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας και η καταγραφή μέσω του ΕΜΠΑ όλων των πωλούμενων τσαντών μεταφοράς προϊόντων θα μας δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησης και σχεδιασμού περαιτέρω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής πλαστικών μιας χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα