Οι Ρεθυμνιώτες προτιμούν ολοένα και περισσότερο το ηλεκτρικό λεωφορείο

του Νίκου Αβουκάτου

Σε αύξηση των δρομολογίων του ηλεκτρικού λεωφορείου προχώρησε ο δήμος Ρεθύμνης σε μια προσπάθεια να καλύψει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας με πιο πυκνά δρομολόγια ούτως ώστε το μέσο να είναι περισσότερο ελκυστικό και πρακτικό για τους επιβάτες, που μετακινούνται εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο κόσμος που το έχει χρησιμοποιήσει είναι ευχαριστημένος, διότι όπως φαίνεται καθημερινά τους έχει βολέψει για τις μετακινήσεις εντός του κέντρου της πόλης, για τις μετακινήσεις προς το ΚΤΕΛ

αλλά και αρκετούς για να πάνε από την κέντρο της πόλης προς την παραλία του Ρεθύμνου για να μπορέσουν να κάνουν τα μπάνια τους.

«Κρίναμε αναγκαία την ενίσχυση των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση δημοτών κι επισκεπτών και για να αρχίσει να μπαίνει η χρήση της συγκεκριμένης αστικής γραμμής πιο δυναμικά στην καθημερινότητα και στις συνήθειες των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών μας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνης Νίκος Βώβος.

Οι επιβάτες εμπιστεύονται κάθε μέρα και περισσότερο το ηλεκτρικό λεωφορείο. Ο πρώτος μήνας λειτουργίας του κύλησε με μια κίνηση αρκετά ικανοποιητική, με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που περιλάμβανε 11 δρομολόγια την ημέρα, και με μια δοκιμαστική σε κάποιες μέρες κυκλοφορία του λεωφορείου, καθώς έπρεπε να δοκιμαστεί και σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας εντός της ημέρας, εντός του αστικού ιστού, καθότι ήταν πρωτόγνωρο το εγχείρημα και χωρίς άλλη εμπειρία στην Ελλάδα.

«Εκτός όμως από την ενίσχυση των δρομολογίων προχωρούμε και σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την όσο το δυνατόν πιο μαζική χρήση για τις μετακινήσεις με το ηλεκτρικό λεωφορείο στο κέντρο της πόλης με καταχωρήσεις και ενημερωτικά φυλλάδια σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και στα ξενοδοχεία μας. Ευελπιστούμε να πείσουμε περισσότερους συμπολίτες μας να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους και να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης που είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Από την αξιολόγηση της χρήσης του αυτής προχωρήσαμε στην απόφαση για την αύξηση των δρομολογίων ανά μισάωρο, καθώς υπάρχει η δυνατότητα και μπορεί να καλυφθεί ο χρόνος με τη φόρτισή του από την προηγούμενη ημέρα αλλά και από τις ενδιάμεσες φορτίσεις όποτε κριθεί αναγκαίο χρησιμοποιώντας τον φορτιστή που βρίσκεται στην αφετηρία του», εξήγησε ο κ. Βώβος.

Τα δρομολόγια ξεκινούν καθημερινά στις 10:00 το πρωί και λήγουν στις 6 το απόγευμα με σημείο εκκίνησης και κατάληξης την παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου δίπλα στη Μαρίνα Ρεθύμνου.

Το μίνι ηλεκτρικό λεωφορείο που μίσθωσε ο δήμος Ρεθύμνης από το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου εντάσσεται ως πρωτοπόρα πρωτοβουλία στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς επιβατών, ακολουθώντας κυκλική διαδρομή γύρω από την παλιά πόλη η οποία περικλείει τις οδούς: Σοφ. Βενιζέλου, Ελ. Βενιζέλου, Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Σαλαμίνος, Μελισσηνού, Λεωφ. Κεφαλογιάννη, ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, Βλαστού, Πρεβελάκη, Φεραίου, Ψυλλάκη, Π. Γρηγορίου, Δημακοπούλου, Γερακάρη, Μακαρίου, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Σ. Βενιζέλου.

Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συζήτηση ή σκέψη για να μπει εισιτήριο και μέχρι σήμερα οι μετακινήσεις γίνονται δωρεάν.

Οι ώρες δρομολογίων και η διαδρομή που διανύει το ηλεκτρικό λεωφορείο είναι οι εξής:

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Γεωργίου όπου στο πλαίσιο της προώθησης της ηλεκτροκίνησης θα τοποθετηθεί τέταρτος φορτιστής (θα μπορεί να εξυπηρετεί συγχρόνως δύο ηλεκτρικά οχήματα), ο οποίος μάλιστα θα είναι ταχείας φόρτισης (το κάθε όχημα θα φορτίζεται πλήρως εντός 45 λεπτών).

«Σε συνέχεια της πολιτικής μας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης έχουμε επίσης συμπεριλάβει την τοποθέτηση ενός ακόμη ταχυφορτιστή στην οδό Μελισηνού, η οποία έχει συμπεριληφθεί για ανάπλαση μέσα στο έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Υπολογίζουμε στο τέλος του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το έργο και η τοποθέτηση του πέμπτου φορτιστή», είπε ο κ. Βώβος.

Keywords
Τυχαία Θέματα