Νεαρή αρκούδα... ξεθάρρεψε με την καραντίνα και βολτάρει επί ένα μήνα στο Μικρό Πάπιγκο (φωτο)

Εδώ και περίπου ένα μήνα μια νεαρή αρκούδα, κινείται πέριξ και εντός του ορεινού οικισμού του Μικρού Πάπιγκου στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το τελευταίο διάστημα δε, έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, με τις επισκέψεις σε κήπο οικίας, για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτικού είδους, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των κατοίκων αλλά και του σκύλου τους. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, η συμπεριφορά αυτή του ζώου πιθανότατα συνδέεται

με το νεαρό της ηλικίας του και την σχετική απειρία ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αλλά ίσως και με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν -έστω και παροδικά- από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (ΦΔ ΕΠΒΠ), έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισής του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella). Εταίροι του έργου είναι οι Φορείς Διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας). Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο LIFE ARCPROM καλείται να διαχειριστεί, πάντα σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία.

Πέρααπό τα περιστατικά που χρήζουν ειδικήςδιαχείρισης από τις Ομάδες ΆμεσηςΕπέμβασης για την Αρκούδα, η αλληλεπίδρασηανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθείμε την τήρηση των παρακάτω γενικώνκανόνων:

Συλλογήαπορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους,πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότιάλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγήγια την αρκούδα.Αποφυγήρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδουςή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχέςπου έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούνβιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι ναείναι καθαροί τη νύχτα.Επισκευήπεριφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόραςπερίφραξης όπου είναι δυνατόν, για τηνπροστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικούκεφαλαίου.Επαρκήςφωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων,κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.Ιδιαίτερηπροσοχή συστήνεται στους κατόχους τωνοικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους,οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατάτις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και ναμην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.Φύλαξηκοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεωναπό ποιμενικούς σκύλους.Σεπερίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:

-Δεντρέχουμε

-Μένουμεακίνητοι

-Δενκινούμαστε απειλητικά προς το ζώο μεδιάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιάκλπ.

-Οπισθοχωρούμεσταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής γιατην αρκούδα

Οι φωτογραφίες είναι του κου Θωμά Μπαλτά, μόνιμου κάτοικου του Μικρού Πάπιγκου ο οποίος τις έστειλε στον ΦΔΕΠΒΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα