Μέχρι το 2030 οι ΑΠΕ θα είναι η κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας

Τη σημασία της ενεργειακής μετάβασηςστα θεμέλια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ΕυρωπαϊκήΠράσινη Συμφωνία υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και ΟρυκτώνΠρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στη διάρκεια της ομιλίας της «ThessalonikiHelexpo Forum: Πολιτική, Οικονομία & Κοινωνία, Αναζητώντας την Ισορροπία»,ενώ αναφέρθηκε στα έξι βήματα με τα οποία θα την επιτύχει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζονταςπως η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ

έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα για έναν πράσινομετασχηματισμό στο ενεργειακό της σύστημα, η κα Σδούκου εξήγησε πως αυτό θαυλοποιηθεί «με διαφοροποίηση στοενεργειακό μείγμα, μείωση του λιγνίτη και στροφή στην καθαρή ενέργεια».Όπως είπε, η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέεται μετη βούληση για επίτευξη φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού.

«Ηνέα αγορά εγγυάται τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα, είναι ελεύθερη απόστρεβλώσεις και είναι συμβατή με τα πανευρωπαϊκά πρότυπα των αγορώνηλεκτρισμού. Με χαρά σας ανακοινώνω λοιπόν ότι η νέα Αγορά, ουσιαστικά οι τρεις επιμέρους αγορές χονδρεμπορικήςσυμβατές με το «Μοντέλο-Στόχο» που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχειτεχνικά ολοκληρωθεί. Η τελευταία φάση των δοκιμών προσομοίωσης, όπου οισυμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά εξοικειώνονται με τη λειτουργία της,άρχισε τον Αύγουστο. Οι νέες αγορές ηλεκτρισμού, λοιπόν, αναμένεται ναξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα», ανέφερε η ΓενικήΓραμματέας.

Στησυνέχεια θα γίνει η σύζευξη των αγορώντης Ελλάδας με τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. «Η σύζευξη αυτή πολλαπλασιάζει τονανταγωνισμό και επιτρέπει να πετυχαίνουμε την φθηνότερη τιμή στη χονδρεμπορικήαγορά ενέργειας. Μας φέρνει δε πιο κοντά στο λεγόμενο Energy Union, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσηςπου προσφέρει στους καταναλωτές, «ασφαλή, βιώσιμη, ανταγωνιστική και φθηνήενέργεια. Η σύζευξη των αγορών μας, το market coupling, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τουέτους», σημείωσε η καΣδούκου.

Δεύτερο βήμα είναι μεγαλύτερη διείσδυσητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.«Στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αυξήσαμετο στόχο διείσδυσής τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας κι έτσι θακαλύπτουν το 2030 το 35% της συνολικής κατανάλωσης (σήμερα 18%) και το61-64% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα 25%). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θααποτελούν τη κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας.

Για την ανάπτυξη των ΑΠΕ κάναμε μεγάλεςτομές: απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ βελτιώσαμε και κάναμε πιοορθολογική την διαδικασία εγκατάστασής τους, σεβόμενοι παράλληλα παραμέτρουςγια την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε το έργο βελτιώνονταςακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία αλλά και εγγυώμενοι το νέοκαθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε δομικά προβλήματα τουμηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ με σύγχρονες προσεγγίσεις και μοντέρνα εργαλεία,εγγυώμενοι την επενδυτική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του κλάδου τωνανανεώσιμων»,τόνισε η κα Σδούκου.

Πέρα από αυτά, όπως επισήμανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειαςκαι Ορυκτών Πρώτων Υλών, «ανοίγουμε νέους«φακέλους». Ανοίγουμε το φάκελο «αποθήκευσηενέργειας» και, σε συνεργασία με τους θεσμικούς παίκτες αλλά και την αγορά,σχεδιάζουμε και δρομολογούμε θεσμικό πλαίσιο και οικονομικές συνθήκες που θαεπιτρέψουν σε τεχνολογίες αποθήκευσης να ενταχθούν γρήγορα στο σύστημα. Ανοίγουμετο φάκελο της δυνατότητας εγκατάστασηςπλωτών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ανοίγουμε το φάκελο υδρογόνο».

Τοτρίτο βήμα προς την ενεργειακήμετάβαση είναι η απολιγνιτοποίηση, ένα project εθνικήςσημασίας. «Ήδη καταρτίστηκε καιεγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το Masterplan, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο,ώστε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί συνολικά, απόκοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την ΕυρωπαϊκήΤράπεζα Επενδύσεων είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ»,τόνισε η κα Σδούκου.

Το τέταρτο βήμα είναι η εξοικονόμησηενέργειας και το λεγόμενο«κύμα ανακαινίσεων», όπως το ονομάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο στόχος μας στο ΕΣΕΚ είναι ναανακαινίζονται ενεργειακά περί τις 60.000 κατοικίες κάθε έτος έως το 2030. Χτίζονταςπάνω στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» που είχε εντυπωσιακόποσοστό συμμετοχής, προσεγγίζουμε την ενεργειακή εξοικονόμηση και τηνενεργειακή αποδοτικότητα με σύγχρονα μέσα. Προκηρύσσουμε νέο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85%, αλλάκαι πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, στην περίοδο που έρχεται βάζουμεενεργά στο παιχνίδι τις Εταιρείες Εξοικονόμησης Ενέργειας. Τα ESCOs, όπως είναι γνωστά, είναι θεσμός πουστο εξωτερικό έχει επιτύχει σημαντικά οφέλη αλλά που στην Ελλάδα, ως σήμερα,είναι εν υπνώσει».

Επιπλέον,η Γενική Γραμματέας έκανε ειδική μνεία στην ηλεκτροκίνηση ως το πέμπτο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση. «Φέραμε σε χρόνο ρεκόρ ένα νομοσχέδιο-τομήγια το χώρο της ενέργειας. Δημιουργήσαμε, «εν μια νυκτί» θα έλεγε κάποιος, ένανέο πλαίσιο μετακίνησης, περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης αλλά καιεπιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε και εξελίσσουμε την τομή αυτή. Η ηλεκτροκίνησηήρθε για να μείνει και η Ελλάδα πρωτοπορεί στην υιοθέτηση πλήρους θεσμικούπλαισίου, κινήτρων και διευκολύνσεων ώστε να απολαύσουμε σαν χώρα, σαν φυσικόπεριβάλλον αλλά και σαν καταναλωτές τα οφέλη του κλάδου αυτού», σημείωσε.

Τοέκτο βήμα αποτελούν τα διεθνήενεργειακά σχέδια. Η κα Σδούκου ανέφερε τα εξής:

TAP:Ηκατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και η εμπορική του λειτουργία αναμένεταινα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. IGB: που θα συνδέεται με τον ΤΑΡ και οοποίος αποτελεί το σημείο έναρξης του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Gas Corridor)– διάδρομος που προβλέπει τη διασύνδεση αρχικά των αγορώνΕλλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας δίνει μία σημαντική ώθηση στηνολοκλήρωση των αγορών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και συμβάλλει στηνκαθιέρωση της Ελλάδας σε πύλη διοχέτευσης φ/α στα Δυτικά Βαλκάνια απόδιαφοροποιημένες πηγές (Κασπία και Ελλάδα).

Τοέργο δυναμικότητας 3-5 δισ. κυβικών μέτρων βρίσκεται στη φάση κατασκευής καιαναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου μισού του 2021.

FSRU Alexandroupolis:Το πλωτό τερματικό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου- ΥΦΑ (FSRU) Αλεξανδρούπολης, σε συνέργεια με τοναγωγό IGB,θα διασφαλίσει εναλλακτικές και πρόσθετες ποσότητες φ/α για την τροφοδοσία τηςπεριφερειακής αγοράς.

Τοέργο δυναμικότητας 5,25 δις κυβικών μέτρων/έτος βρίσκεται σε τελικό στάδιοσυγκρότησης των μετόχων μετά την ένταξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα τουβουλγαρικού διαχειριστή φυσικού αερίου Bulgartransgaz στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Θααποτελέσει μια δεύτερη πύλη εισόδου ΥΦΑ όχι μόνο στο ΕΣΦΑ αλλά και σε όλη τηνπεριοχή της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ήδη μεγάλος αριθμός εταιριώναπό τη Βαλκανική έχει δεσμεύει με μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Τέλος,η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων,εγχώριων και βαλκανικών. «Οιδιασυνδέσεις δεν θα συνεισφέρουν μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια,αλλά και στον ανταγωνισμό και τις φθηνότερες τιμές ενέργειας. Το έργο της διασύνδεσηςτης ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη που είναι ήδη υπό κατασκευή αποτελεί ένατέτοιο παράδειγμα στο εσωτερικό της χώρας. Παράδειγμα, μόλις ηλεκτριστεί ηΚρήτη, με τα δύο καλώδια, μικρή και μεγάλη διασύνδεση,το όφελος για όλους τους καταναλωτές της χώραςυπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρύποι CO2 θα μειωθούν κατά 60%μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού», σημείωσε.

«Ηενεργειακή μετάβαση δεν είναι μία έννοια κενή περιεχομένου αλλά έχεισυγκεκριμένο σχεδιασμό και συγκεκριμένα μέτρα. Κινούμαστε στις ράγες μιας νέαςεποχής, που απαιτεί από εμάς όλους να δράσουμε με υπευθυνότητα αλλά και μεόραμα», κατάληξε η κ. Σδούκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα